Jablanica
0

Radnici "Granita" najavili blokadu magistralnog puta

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Radnici jablaničkog ''Granita'' danas su nakon neuspješnog sastanka sa predstavnicima vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najavili da će blokirati magistralnu cestu u Jablanici.

Samo desetak dana nakon što im je na sjednici Skupštine HNK obećano skoro imenovanje v. d. direktora i Upravnog odbora kako bi mogli početi s radom, na današnjem sastanku u zgradi Vlade HNK premijer Srećko Boras rekao je predstavnicima Sindikata da je ipak bolje stečaj preduzeća provesti do kraja.

''Ono što su prošli put u Skupštini pričali, palo je u vodu. Sada nam kažu da oni nemaju zakonska ovlaštenja  imenovati upravu. Tri mjeseca su nas vukli za nos. To je kupljena vlada i kupljeno ministarstvo i jasno nam je da ovdje nemamo više šta tražiti'', izjavio je nakon sastanka Vahid Šehić, predsjednik Štrajkačkog odbora "Granita". 

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović rekao je da je jedini ishod sastanka zaključak da se sazove novi sastanak ministra privrede HNK Esada Hume, predsjednika Vlade Srećka Borasa i predstavnika Sindikata "Granita" i Sindikata Federacije BiH sa predsjednikom Opštinskog suda u Sarajevu koji je donio odluku o stečaju ove firme, te sa stečajni upravnikom "Granita" i Tužilaštvom HNK. 

''Sastanak će biti održan radi pronalaženja najboljeg rješenja za `Granit` DD Jablanica u nadi da će radnici što je moguće ranije moći nastaviti s radom'', kazao je Pavlović.

Agonija radnika ''Granita'' traje duže od godinu dana koliko nisu primili platu, a doprinosi im kasne sedam godina. Radnici ''Granita'' od nereda koji su izbili u decembru kada su  fizički spriječili stečajnog upravnika da uđe u preduzeće, čuvaju preduzeće smjenjujući se u tri smjene. 

Već godinu dana obustavljena je proizvodnja u ovoj firmi, a u međuvremenu je poništena i privatizacija, tako da je slučaj ''Granit'' trenutno na Općinskom sudu u Sarajevu.