BiH
9

Radnici GIKIL-a blokirali magistralni put: Upitan je opstanak hiljadu porodica

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) jutros su na dva sata blokirali magistralni put Tuzla-Doboj, zbog, kako navode, katastrofalnog stanja u kojem se ova kompanija nalazi već duži period.

Ističu da su ogorčeni na rad Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, koja do sada ništa nije učinila kako bi spasila ovu većinski državnu kompaniju.

"Ovo je pokušaj u zadnji momenat da se spasi kompanija. Mi radimo na toplom režimu, jer nam svaki dan dolazi samo jedna kompozicija uglja. Do sada smo poslali sedam zahtjeva Vladi TK, a ona se oglušava na sve to. Mislim da su ovdje jedini krivci vlade TK i Federacije BiH. Ovo je propast svijeta. Ovdje hiljadu ljudi hrani svoje porodice, a vrlo lako se mogu riješiti naši problemi", kazao je za Klix.ba radnik Zijad Kasumović koji u ovoj fabrici radi već 38 godina.

Predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović kaže da ovaj odbor ne stoji iza koraka na koji su se odlučili radnici.

"Ovo je problem koji traje od samog osnivanja kompanije. Na vrijeme smo upozoravali da ne idu u pravom smjeru, odnosno da se u nju ne ulaže, te da se izvlače sredstva na sve moguće načine. Samim tim, pojavila se informacija da je nastao dug veći od 200 miliona KM. Danas, kada nam ide i tržište na ruku, mi danas zbog toga što je 'isisan' kapital iz ove kompanije nemamo obrtnih sredstava da uložimo i da radimo punim kapacitetom", istakao je Imamović.

Radnici naglašavaju i da su ogorčeni na rad pravosudnih institucija, s obzirom da još uvijek nije procesuiran, kako tvrde, višemilionski kriminal indijskog Mittala koji na nezakonit način upravlja ovom većinski državnom kompanijom.

Imamović dodaje da bi se ukidanjem GIKIL-a dovelo do ugrožavanja hiljadu porodica.

"Nama plate do sada nisu bile problem, međutim, sa zadnjih pregovora koje smo imali sa upravom kompanije, jasno su nam dali do znanja da će i to biti upitno jer nemaju podrške niti od jedne banke", naglasio je Imamović.

Nakon dvosatne blokade saobraćajnice, koju najavljuju i za sutra, radnici su se vratili u krug preduzeća.