BiH
0

Radnici Feroelektora pitaju sudije i tužioce: Jeste li s nama ili sa Stanićima?

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Radnici Feroelektra d.d. Sarajevo protestovali su jutros ispred Općinskog suda u Sarajevu gdje se održava ročište na osnovu tužbe Agencije za privatizaciju za raskid kupoprodajnog ugovora Feroelektra sa Stanić Investom d.o.o Kreševo.

Predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić je kazao za Fenu da i danas očekuju "da Stanić Invest zajedno sa svojim advokatima nastavi sa razvlačenjem procesa kako bi doveo nove svjedoke".

"Nadamo se da će postupajući sudija to prepoznati i da će u skorijem periodu donijeti konačnu odluku u predmetu 'Feroelektra'", kazao je Smajić.

Radnici su ispred zgrade Suda stajali sa transparentima na kojima je pisalo: "Sudije su uz nas bili dok ih nisu potkupili", "Tužitelji šta je s vama, ili ste s njima ili ste s nama", "Dok Stanić caruje radnik Feroelektra gladuje"...

Vlada Federacije BiH objavila je 17. aprila listu firmi kod kojih su uočene zloupotrebe u privatizaciji, među kojima je Feroelektro.

Feroelektro je privatizovan u januaru 2004. godine, a za uložena dva miliona KM preduzeće Stanić invest dobilo je kapital od 16 miliona KM, dok imovina i nekretnine ove kompanije širom BiH vrijede desetine miliona KM, saopšteno je ranije iz Feroelektra.

Firma u svom posjedu, između ostalog, ima sto dunuma zemlje u Ahatovićima kod Sarajeva sa 14 objekata, 13 dunuma zemlje u Zenici, dvije poslovne zgrade u Sarajevu sa 6.000 metara kvadratnih, te odmaralište u Neumu sa 29 apartmanskih kućica.