BiH
0

Radnici Dite u srijedu izlaze na ulice

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ogorčeni radnici Dite i jutros su se okupili u fabričkom krugu, gdje su se dogovorili o daljoj borbi za svoja radnička i ljudska prava. Radnici nekadašnjeg privrednog giganta potražuju 21 platu i uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje za 40 mjeseci.

"Mi ćemo istrajati u našoj borbi. Nećemo se razići kao radnici Guminga i ostaviti fabriku 'beračima željeza'. Lopovi su počeli krasti imovinu fabrike, a jedan zaštitar u večernjim satima to sam ne može spriječiti. Ostali smo bez Nadzornog odbora, a 24. jula mandati ističe i direktoru. Mi našu borbu nastavljamo. U srijedu smo pred Vladom TK i, najvjerovatnije, pred Kantonalnim tužilaštvom Tuzla“, kaže predsjednica Štrajkačkog odbora Emina Busuladžić.

Radnici su prinuđeni raditi druge poslove kako bi preživjeli. Kažu kako idu kopati kanale, čak i na planini Ozren, samo da bi imali hljeba u kući.

"Ovakvo stanje je neizdrživo. Do sada smo imali mirne proteste, ali ako nam ne pomognu vidjet će šta ćemo im napraviti“, poručuju radnici Dite.

Nije isključena ni mogućnost podizanja šatorskog naselja, ali ovoga puta ispred Vlade TK. Agonija Dite predugo traje, radnici su čekali strateške poslove, a u međuvremenu su se dugovanja prema njima samo gomilala.

"Niko ne može vjerovati da Dita, privredni gigant, ne radi više, iako takve firme uopšte nema u BiH. Eto dokle su nas doveli vlasnici poslije privatizacije i Vlada TK koja je omogućila takvu privatizaciju. Ovo nema nigdje", govore radnici Dite.

Radnici za haotično stanje optužuju vlasnika kompanije Lora, Harisa Abdurahmanovića, većinskog vlasnika, i direktora Adnana Đidića. Aktuelni saziv Vlade TK uporno ponavlja kako nemaju ingerencija u Diti, jer je riječ o preduzeću u privatnom vlasništvu.