BiH
0

Radnici "Celpaka" protestuju u Banjoj Luci

FENA
Oko stotinu bivših radnika Fabrike celuloze i papira "Celpak" Prijedor danas su protestirali na Trgu Krajine u Banjoj Luci da bi ukazali na probleme u stečajnom postupku.

Izrazili su, također, nezadovoljstvo i zbog neisplaćenih plaća i doprinosa u posljednjih nekoliko godina, navodeći da je stečajni postupak pokrenut prije tri godine, a dug prema radnicima iznosi oko 10 miliona KM, s tim da je isplaćeno oko 800.000 KM.

Inicijativni odbor povjerilaca, bivših radnika „Celpaka“ ističe da postoji manjkavost u stečajnom postupku što otvara mogućnost i za razne zloupotrebe. Do sada je ovo preduzeće imalo pet stečajnih upravnika.

Nekadašnji radnici organizirali su više protestnih okupljanja u Prijedoru i Banjoj Luci izražavajući tako svoje nezadovoljstvo načinom provođenja stečajnog postupka u „Celpaku“, koji je otvoren u maju 2004. i činjenicom da je od stečajne mase povjeriocima isplaćeno samo 7,2 posto potraživanja.

Podršku radnicima „Celpaka“ na protestnom okupljanju na Trgu Krajine u Banjoj Luci dali su i radnici „Itrisa“ iz Srpca.

Istovremeno je Osnovni sud Banja Luka upozorio danas da smatra direktnim pritiskom na sudije i ovu instituciju navode bivših radnika prijedorske Fabrike celuloze i papira "Celpak" o nezakonitom i nesavjesnom radu stečajnih sudija.

U saopćenju Sud demantuje sve izjave koje kompromituju postupajuće sudije u navedenom stečaju i sud kao instituciju, te ih odbacuju kao neistinite.

Najavljeno je da će 18. decembra u Osnovnom sudu Banja Luka putem prvog usmenog javnog nadmetanja biti izvršena prodaja pokretnih i nepokretnih stvari stečajnog dužnika, a iz dobijenih iznosa bit će namireni stečajni povjerioci.