BiH
115

Radnici BIRA-e dobili otkaze, najavljuju štrajk glađu

Piše: E.S.H.
Radnici Bihaćke industrije rashladnih aparata (BIRA), njih 168, ostaju bez posla, kazao je za Klix.ba Omer Baljić, predsjednik Sindikata BIRA-e.

"Danas nažalost dobijamo otkaze. Naš većinski vlasnik je u prvoj sistematizaciji radnih mjesta podijelio 14 otkaza, a pošto je promijenio djelatnost još 168 zaposlenika BIRA-e Bihać će dobiti otkaze", rekao je Baljić.

Nadzorni odbor je odlučio da se BIRA bavi trgovinom, a ne proizvodnjom.

Članovi Sindikata smatraju da BIRA Bihać ima perspektivu jer je jedina proizvodna firma u Unsko-sanskom kantonu i BiH. Zahtjev Sindikata je bio da se ponište otkazi ugovora o radu, da se 14 radnika vrati na posao i da se poništi promjena djelatnosti kako bi se vratili proizvodnji.

"Nismo dobili nikakve odgovore, ali ćemo se svim sindikalnim sredstvima boriti da zaštitimo svoja radna mjesta, jer smo firmu BIRA Bihać branili u ratu, digli je iz pepela i firma je kao 'apoteka'", kazao je Omer Baljić.

Dodao je da je većinski vlasnik kupio novu lakirnicu od tri miliona KM i misli se baviti proizvodnjom, ali da su problem stari radnici i Sindikat. Otkazi ugovora o radu su uručeni ženama starijim od 53 godine i muškarcima starijim od 55 godina, invalidima rada drugog stepena i ratnim vojnim invalidima.

"Mi smo uložili žalbu, a inspektori rada su utvrdili da je sve urađeno bespravno", izjavio je Baljić. Najavili su da će se u ponedjeljak okupiti ispred firme te tražiti poništenje djelatnosti i povratak radnika na posao.

"Ako treba blokirat ćemo Robot centre, štrajkovati glađu i na kraju ćemo svojim tijelima zaštititi svoja radna mjesta", zaključio je predsjednik Sindikata BIRA-e.

Pozivaju Općinu, Kanton, Federaciju i državu da im pomognu, jer su jedina proizvodna firma koja je ostala i radnici ne žele da bude ugašena.