BiH
0

Radnici Binasa protestirali pred zgradom Vlade FBiH

FENA
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv)
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv)
Samo dijelom zadovoljni vratili su se u Bugojno radnici preduzeća namjenske industrije "Binas" koji su današnjim mirnim protestima pred zgradom institucija Vlade Federacije BiH u Sarajevu upozorili nadležne organe na potrebu konačnog rješavanja agonije u kojoj se nalaze posljednjih godina.

Kako je Feni kazao Suvad Duraković, predsjednik Sindikalne organizacije "Binasa", očekivanja radnika da će im se tokom protesta obratiti Vahid Hećo, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, nisu se ispunila.

  • Ogorčeni smo što ministar Hećo nije želio s nama razgovarati. Smatramo da Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik "Binasa", treba naći rješenje za ispunjenje naših zahtjeva - naglasio je Duraković. Istakao je da je osnovni zahtjev radnika uvezivanje radnog staža od 31. decembra 1997. do 31. decembra 2009. i reguliranje obaveza prema radnicima koji su stekli uvjete da odu u penziju, a takvih je oko sedamdeset.

O ovome su predstavnici "Binasa" razgovarali s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismetom Bajramovićem, koji je obećao da će s pozicije na kojoj se nalazi učiniti sve da se problemi radnika "Binasa" riješe što prije.

Radnicima je također obećano da će pravovremeno biti informirani o eventualnom izmirenju inostranog duga prema preduzećima namjenske industrije u Federaciji BiH, koje je najavljeno od beogradskog "Yugoimporta", nasljednika nekadašnje Savezne direkcije za promet robe, putem koje su prije rata ugovarani poslovi s inostranstvom.

Podršku radnicima "Binasa", sudjelujući u protestima, pružili su uposleni "Vitezita" iz Viteza iako su dan ranije u telefonskim kontaktima bili potvrđeni dolasci uposlenih i iz 5-6 drugih preduzeća namjenske industrije s područja Federacije BiH.

Situaciju u "Binasu" dodatno usložnjava činjenica da već duže vrijeme firma radi bez direktora, čije je imenovanje od Nadzornog odbora najavljeno za desetak dana.