BiH
104

Radnici BH Airlinesa nezadovoljni podrškom medija i Vlade FBiH: Ostali smo gladni na ulici, ali borimo se

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici JP BH Airlines uputili su javno pismo medijima i Vladi FBiH u kojima su izrazili nezadovoljstvo podrškom i nerješavanjem njihovog problema.

Radnici su istakli kako su ih mnogi predstavnici medija zvali, postavljali pitanja i interesovali se, ali da niko osim portala Klix.ba nije objavio niti jednu riječ.

"Vjerovatno jer smo javno iznijeli činjenice, vrlo lako dokazive podatke a i imena. Upravo radi tih imena ostali su nijemi mediji kao i Vlada Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem, nakon našeg posljednjeg pisma. Tada smo rekli da ćemo se boriti. Iako smo ostali bukvalno na ulici, gladni, bolesni, borit ćemo se", navodi se u otvorenom pismu.

Kazali su kako su "vjerovali premijeru Novaliću koji je jedno obećavao, a potom lično povlačio našu tačku s dnevnog reda na sjednici Vlade FBiH.

"Mnoge izjave je davao, iznosio netačne podatke, ali odgovornost u cijeloj priči utvrđivati će neko drugi. Neko ko je iznad premijera, Vlade, ministra, BHDCA... Nadzor nad civilnom avijacijom u BiH još uvijek vrše ECAC, EASA, IATA, ICAO, a tu su i ostala međunarodna udruženja i svi će biti detaljno informisani. Jer ovi uposlenici svojim radom i svojim platama plaćali su tuđe obaveze, a za sve postoji dokumentacija. Razne povlastice i odobrenja davana su stranim aviokompanijama, a na štetu domaćeg avioprevoznika", kažu uposlenici.

Ističu kako ne traže ništa što nisu zaradili, niti na šta nemaju zakonsko pravo.

"Radnici su se godinama odricali plata kako bi se plaćale obaveze koje su bile na strani Vlade FBiH. Iste te Vlade koja sada nije u stanju uplati 231.000,00 KM samo da bi se mogli prijaviti na Biro za zapošljavanje i ostvariti osnovna prava", navodi se u pismu.

Radnici JP BH Airlines okupit će se u hangaru firme u ponedjeljak, 10. oktobra u 10 sati ujutro te su pozvali sve medije da dođu i objave njihovu stranu priče bez, kako kažu, političkih i ostalih utjecaja.