BiH
0

Radnici banjalučke Fabrike duvana prijete protestima

FENA
Nakon upozorenja Sindikalne organizacije banjalučke Fabrike duvana da će pozvati radnike na proteste ukoliko hitno ne bude pronađeno rješenje za teško stanje u kojem se nalazi ovo preduzeće, iz Vlade RS-a su ponovo obećali da će pomoći da bi Fabrika nastavila rad i zaposleni zadržali radna mjesta. Međutim, na realizaciju tih najava radnici čekaju već mjesecima. Stoga je predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike Miroslav Marinković ponovo upozorio da će „ovo preduzeće nestati, dok će se radnici naći na ulici, ukoliko Vlada RS-a hitno ne reagira“.

Jedina Fabrika duvana u RS-u trenutno radi svega dva do tri dana sedmično i to s minimalnim procesom proizvodnje, dok se i radnicima duguje, pa i po osnovu uplata za doprinose.

U rješavanje agonije u ovom preduzeću uključio se ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić koji ponavlja da rješenje za banjalučku Fabriku duvana podrazumijeva da to privatizirano preduzeće dobije finansijsku podršku od Vlade, a da zauzvrat otkupi duvanske proizvode od proizvođača iz RS-a.

On očekuje da se dogovor finalizira u ovoj sedmici.

Vlada RS-a je pred kraj prošle godine najavljivala raskid ugovora o privatizaciji Fabrike duvana s firmom “Antonić trade” iz Laktaša, ali do toga nije došlo.

Prethodno nadležni u RS-u nisu reagovali ni na pismene zahtjeve, ni na štrajkačke proteste radnika, sve dok vlasnik laktaške firme Nebojša Antonić nije uhapšen u akciji državnih kontrolnih organa BiH koja je otkrila organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, utajama poreza i krijumčarenjem akcizne robe.