BiH
0

Radnici Aluminija prosvjedovali jer je Hećo pokušao zaustaviti privatizaciju tog preduzeća

FENA
Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija d.d. Mostar prosvjedovali su danas ispred te tvornice, a zbog pokušaja federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Vahida Heće da zaustavi privatizaciju spomenutog poduzeća.

Tim povodom predsjednik Unije neovisnih sindikata Hercegovačko-neretvanske županije Josip Milić izjavio je da se takvim postupkom ministra Heće stvara negativna slika o bh. gospodarstvu te "da se strani ulagači tjeraju iz BiH".

Milić smatra da je gospodarstvo u BiH ispolitizirano i da se protiv toga trebaju boriti i ostali radnici Hercegovine i Federacije BiH.

Glasnogovornik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija d. d. Miroslav Zelenika smatra "kako iza riječi političara koji se zaklinju u radnike i dobrobit zemlje stoje interesi koji nemaju nikakve veze ni s narodom niti s državom".

"Ovo smo mi stvorili teškim radom i odricanjima i nećemo dopustiti da nam takvi određuju sudbinu i da nas prodaju onima tko dođe s punom torbom sumnjivog novca", poručili su predstavnici tog sindikata koji su pozvali političare da se aktivno uključe u zaštitu radničkih prava.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić također je nezadovoljan posljednjim Hećinim istupima u javnosti i njegovim poništenjem rješenja o početnoj bilanci mostarskog "Aluminija", a čime je resorni ministar stopirao privatizaciju tog poduzeća.

Hadžipašić je stoga jučer zatražio od ministra Heće da za sjednicu Vlade Federacije BiH, najavljenu za 28. prosinca, pripremi informacije o mostarskom Aluminiju.