U Zenicu se ne vraćaju bez rješenja
0

Radnici "21. decembra" krenuli na proteste pred zgradu EPBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grupa od tridesetak zaposlenika Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva 21. decembar Zenica – u stečaju, jutros oko osam sati krenula je u Sarajevo s ciljem organizacije protesta ispred sjedišta Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH).

Zaposlenici 21. decembra, nad kojim je početkom prošle godine pokrenut stečaj, a koje je do rata bilo u sastavu Rudnika mrkog uglja Zenica, od uprave Koncerna EPBiH i Vlade FBiH traže da riješe status preduzeća koje broji 40 radnika.

"Želimo sastanak s generalnim direktorom EP-a BiH Elvedinom Grabovicom, od kojeg tražimo da ispuni obećanja svojih prethodnika i federalnih zvaničnika. Preduzeće nije našom voljom izašlo iz sastava Rudnika koji je prema ranijim dogovorima trebao preuzeti jedan dio radnika. Ako u EP-u BiH ne postignemo dogovor, idemo protestirati pred Vladu FBiH i kući se ne vraćamo bez postignutog rješenja", izjavio je Zijo Kovač, predsjednik Sindikata UTTD 21. decembar.

Od 7. do 17. februara ovi radnici su protestirali ispred sjedišta Vlade Zeničko-dobojskog koju također smatraju odgovornom za težak položaj u kojem su se oni i preduzeće našli.