Vjerovali ili ne
0

Radnice ''Aide'' obavile prvi sistematski pregled poslije 20 godina

Piše: D. Brkić
Sjednica Vlade TK
Sjednica Vlade TK
Vlada Tuzlanskog kantona je na svojoj današnjoj sjednici odobrila 52.000 KM Fabrici obuće Aida, a novac će biti utrošen za poboljšanje uslova rada. Poznato je kako radnici ove fabrike godinama nemaju obavezno zdravstveno osiguranje te da rade za platu do 200 KM i topli obrok od 1,5 KM.

Resorni ministar u Vladi TK Željko Knežiček iznio je još jedan frapantan podatak, a to je da radnice ''Aide'' nisu imale sistematski pregled punih 20 godina.

''Taj problem smo riješili i radnice su prvi put poslije 20 godina otišle na sistematski pregled. Obezbijedit ćemo jo 28.000 KM kako bismo 93 radnice poslali na medicinsko vještačenje u Sarajevo, gdje bi se utvrdio nivo njihove radne sposobnosti'', kaže ministar Knežiček.

Vlada TK je u ovoj godini izdvojila 731.000 KM kako bi u penziju otišlo 57 zaspolenika ''Aide'', a mnogi od njih su plakali od sreće kada su čuli da će ići u zasluženu mirovinu.

Također, u Vladi TK napominju kako je u toku provedba zaključaka ekspertnog tima i da se čini sve kako bi fabrika bila finansijski samoodrživa.