SDA
0

Radna mjesta prioritet u "Bosnalijeku"

FENA
Stranka demokratske akcije podržava odlučno nastojanje i principijelnost premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da se proces privatizacije najjače bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije okonča prvenstveno u korist njenih radnika, saopćeno je danas iz ove stranke.

Nakon otkrivanja imena kupca "Bosnalijeka", kompanije "Alvogen" iz New Jerseya, proces privatizacije najveće farmaceutske kompanije u Bosni i Hercegovini postaje sve neizvjesniji. Prema dosadašnjim dešavanjima jasno je da se ne radi o ozbiljnom partneru, kako se to na početku očekivalo.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović je na nedavnom sastanku od predstavnika farmaceutske kompanije "Alvogen" zahtijevao da ozbiljno pristupe pregovorima i konačno se izjasne o uvjetima preuzimanja "Bosnalijeka".

Iako su njihovi zahtjevi definirani u pismu namjere još prošle godine, premijer Mujezinović je podsjetio da traži čvrste dokaze da će novi vlasnik "Bosnalijeka" prije svega sačuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta u ovoj kompaniji.

Također, tražio je i potvrdu o ulaganju kapitala u modernizaciju i proširenje proizvodnje generičkih lijekova. Kako bi bio siguran da radnici koji godinama rade u "Bosnalijeku" neće izgubiti posao, premijer Mujezinović insistirao je na potpisivanju ugovora u kojem će se jasno definisati rokovi, prava i obaveze obje strane.

Istovremeno, on zahtijeva i garancije za njihovo izvršenje, što predstavlja minimalne preduvjete da Vlada FBiH odobri prodaju svog dijela dionica u "Bosnalijeku".

Kompaniji "Alvogen" dat je rok od deset dana za izjašnjavanje i donošenje konačne odluke.