BiH
0

Radna grupa UN-a impresionirana radom Instituta za nestale

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radna grupa Ujedinjenih naroda za prisilne nestanke (WGEID) posjetila je Bosnu i Hercegovinu u junu, s ciljem da izvrši uvid u napore koje zemlja ulaže u rješavanje slučajeva prisilnog nestanka osoba.

Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe BiH, radna grupa ispitala je i koje su pouke izvučene i dobre prakse uspostavljene u radu na ovim predmetima, u borbi protiv nekažnjavanja i drugim pitanjima koja se odnose na istinu, pravdu i reparaciju za žrtve.

Radna grupa za prisilne nestanke je impresionirana radom uposlenika Instituta za nestale osobe BiH i visokim stepenom njihove posvećenosti poslu kojeg obavljaju, njihovom tripartitnom strukturom, atmosferom suglasja među tri člana Kolegija direktora, kao i nivoom učešća porodica nestalih osoba putem Savjetodavnog odbora i direktnih kontakata.

"Ovu instituciju treba podržati i ojačati je. Naročito je važno osigurati nezavisnost Instituta", rečeno je u preliminarnim nalazima Radne grupe.

Također u izvještaju je navedeno da Institutu za nestale osobe treba na raspolaganje dati više sredstava kako bi mu se omogućilo da obavlja svoj posao.

Važno je Institutu osigurati svu raspoloživu tehnologiju potrebnu za rad na otkrivanju grobnica i ekshumacijama, jer kako bi se obavila ekshumacija, tužilac mora pribaviti sudsku naredbu, a te naloge nije uvijek bilo lako dobiti, a sve je još više kompliciralo pitanje koji sud i koji tužilac su nadležni za ekshumaciju.

Broj tužilaca koji rade na ekshumacijama i procesuiranju ratnih zločina izuzetno je mali, ali je činjenica da i da tužioci nemaju dovoljno osoblja i resursa, te je potrebno imenovati još tužilaca na lokalnom nivou kako bi se ubrzao proces vođenja istraga, stoji u izvještaju ove grupe.

Porodice žrtava treba redovnije informirati o procesu vođenja istraga, rezultatima tih istraga, kao i eventualnim sudskim procesima.

Sudovi na svim nivoima trebaju imati usklađena pravila postupanja u odnosu na širu javnost, a posebno na porodice nestalih osoba.

Potrebno je odrediti posebno osoblje koje će se susretati s porodicama i redovno ih informirati o pomacima koji su ostvareni u njihovim predmetima.

Neki sudovi su angažirali psihologe, što bi trebalo češće raditi.

Potrebno je provoditi programe posebno namijenjene pružanju pomoći ženama, stoji u izvještaju.

Radna grupa je podsjetila da je BiH potpisala Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka i očekuje njenu ratifikaciju i prihvatanje nadležnosti Komiteta, te se očekuje stupanje na snagu ove Konvencije kao i uspostavljanje bliske saradnje s Komitetom.

Ovi preliminarni nalazi, kao i druga pitanja proistekla su iz aktivnosti prikupljanja informacija tokom misije, bit će detaljnije razrađeni u izvještaju kojeg će ova grupa u martu 2011. podnijeti Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, rečeno je na kraju saopćenja predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale BiH Amora Mašovića.