BiH
28

Radmanović: Za reprezentaciju se ne navija pod pritiskom

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović izjavio je danas da je navijanje za reprezentaciju Bosne i Hercegovine pitanje emocija, a ne naredbe i pritiska.

Nije želio da odgovori za koga je navijao kada je igrala BiH protiv Litvanije, ističući da navija za klubove i to za Partizan.

"U BiH je od 1996. godine pitanje pritiska hoće li neko navijati za reprezentaciju BiH i dovelo je do kontraproduktivne priče da u RS i dijelu FBiH malo ko navija za BiH", rekao je Radmanović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Zamjera i zbog nekih zastava i načina navijanja.

"Teško da će relaksirati situaciju kada u navijanju imate zastave koje nisu zvanične državne, već neke strane i ratne zastave Armije BiH i kada možete da čujemo ratne pokliče. Onda to nije dobro za relaksaciju odnosa u BiH, već samo za probleme", ustvrdio je on.

Kazao je i da pripada onima koji smatraju da svaki dan treba raditi na povjerenju u BiH.

Radmanović tvrdi da nije pritisak na sud, to što je predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio da je htio ukinuti sud u Bijeljini zbog rješanja o izvršenju u slučaju "Birač“.

"Sutkinja je donijela odluku koja je mimo zakona i to svi pravnici znaju i koja čak ide i ispred onoga što su advokati tražili, odnosno ne odmah, već u roku od osam dana - ustvrdio je Radmanović i dodao da je 'normalno' da u takvoj situaciji neko kaže", pogledajte šta ovaj sud radi.

To je, pretpostavlja, prouzrokovalo reakciju Milorada Dodika.

Dodao je i da je žalosno da se političari u BiH, zbog nemogućnosti dogovora u Federaciji BiH, nisu uspjeli da dogovore oko jedne rečenice u Ustavu koja bi, možda, omogućila da se napravi iskorak ka Evropi.

To, možda, je obrazložio tvrdnjom da nije sigurno da bi i rješavanjem pitanja "Sejdić-Finci“ BiH i napravila korak ka EU, jer sadašnja ekipa u Evropskoj komisiji i ne poznaje Balkan i ne pokazuje nikakvu želju za daljim proširenjem EU.

Dodao je da BiH gubi energiju na tom pitanju zbog čega bi mogli pobijediti euroskeptici.

Osvrnuo se na predstojeće promjene u Vijeću ministara BiH, koje je inicirala SNSD, izrazivši uvjerenje da će se naredne sedmice to pitanje završiti.

Postoji većina, kaže Radmanović, za promjenu SDS-ovih ministara i zamjenika u Vijeću ministara i SNSD samostalno preuzima odgovornost za očuvanje interesa RS u BiH.

Ponovio je tvrdnju da je SDS izigrao raniji sporazum dvije stranke o zajedničkom nastupu na nivou BiH, te dodao da nije "srednja Drina“ presudila da se pokrene smjena ministra iz SDS-a Mirka Šarovića.