BiH
0

Radmanović u zvaničnoj posjeti Republici Mađarskoj

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u zvaničnoj posjeti Republici Mađarskoj.

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića dočekao je predsjednik Republike Mađarske Schmitt Pál, uz vojne počasti, na Trgu Szent György u Budimpešti.

Predsjedavajući Radmanović primio je raport komandanta počasne jedinice Garnizona Budimpešte, intonirane su himne dvije zemlje i izvršena smotra nacionalne konjičke počasne garde i počasne jedinice Garnizona Budimpešta.

Nakon razgovora tête-à-tête predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića i predsjednika Schmitta Pála, održani su plenarni razgovori delegacija BiH i Mađarske.

Predsjedavajući Radmanović je zahvalio predsjedniku Mađarske, u ime Predsjedništva BiH, za svečan i topao prijem.

Također je zahvalio Mađarskoj za sve što je učinila za Bosnu i Hercegovinu, od prijema izbjeglica iz naše zemlje, učešća u snagama za stabilizaciju mira u BiH, zalaganja za bezvizni režim za BiH i za ratificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije zemlje, te je rečeno da nema otvorenih pitanja ali da bi trebalo unaprijediti saradnju na ekonomskom i kulturnom planu.

Ovom prilikom, predsjedavajući Radmanović pozvao je mađarske investitore da ulažu u BiH, posebno u elektroenergetski sektor.

Predsjednik Schmitt Pál je rekao da je, u svojstvu predsjedavanja Mađarske EU, ova posjeta očekivana u sklopu dosadašnjih susreta sa predsjednicima zemalja zapadnog Balkana.

Istakao je da Mađarska tokom svog predsjedavanja EU nastoji što više uključiti zemlje Balkana u evropske integracije i rekao da su prioriteti predsjedavanja od interesa za BiH.

Naveo je plan snabdijevanja energentima svih država u Evropi, zatim takozvanu Dunavsku strategiju i širenje kulturne raznolikosti u EU.

Predsjedavajući Radmanović je kazao da na zapadnom Balkanu vlada mišljenje da EU treba proširivati i zamolio je, ovom prilikom, predsjednika Mađarske da potencira proširivanje EU.

Kako je rekao, ako je zapadni Balkan u EU, onda je EU u miru i stabilnosti, i želje svih u BiH su da se što prije priključimo evropskim integracijama.

Nakon zvaničnih razgovora dvije delegacije, predsjedavajući Predsjedništva BiH je na Trgu heroja odao počast i položio vijenac na Spomenik mađarskim herojima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.