BiH
0

Radmanović se susreo sa predsjednicima Slovačke, Slovenije i Češke

FENA
Na margini Samita centralne Evrope, koji se održava u Republici Srbiji, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović susreo se sa predsjednikom Republike Slovačke Ivanom Gašparovičem.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, razgovarano je o stepenu razvijenosti bilateralnih odnosa i saradnje između BiH i Republike Slovačke.

Predsjedavajući Radmanović informirao je predsjednika Gašparoviča o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i napretku koji je postignut u evropskim integracionim procesima.

Istakao je da je liberalizacija viznog režima za građane BiH jedan od prioriteta na putu napretka i dodao da je BiH ispunila gotovo svih 174 uvjeta iz Mape puta, neophodnih i za rješavanje ovog pitanja.

Radmanović je zahvalio Slovačkoj na podršci koju pruža evropskoj perspektivi BiH i izrazio nadu da podrška neće izostajati ni u budućnosti.

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič rekao je da je dobro upoznat sa situacijom i prilikama u BiH, a zahvaljujući i ministru vanjskih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku, nekadašnjem visokom predstavniku u BiH.

On je izrazio potrebu što skorije transformacije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU i ponovio punu podršku Slovačke BiH na njenom evropskom putu, te u procesu liberalizacije viznog režima.

Na margini Samita, predsjedavajući Radmanović susreo se i sa predsjednikom Republike Slovenije Danilom Türkom.

Iznesene su ocjene i stavovi o bilateralnim odnosima i saradnji BiH i Slovenije, te je izražen interes za razmjenu iskustava u oblasti usvajanja evropskih standarda, tranzicije društva i približavanja euroatlanskim integracijama.

Predsjedavajući Radmanović rekao je da je BiH sa Slovenijom u veoma bliskim bilateralnim odnosima i da može iskoristiti njena iskustva u evropskim integracionim procesima.

Tokom susreta je izražen interes za razvijanje ekonomske i trgovinske saradnje dviju država, sa naglaskom na smanjenje trgovinskog deficita, a istaknut je interes BiH za intenziviranje direktnih stranih ulaganja u BiH.

Predsjednik Slovenije izrazio je očekivanje da će se razgovori o ulaganjima, posebno na energetskom planu uskoro i realizirati, a putem poslovnih susreta predstavnika obje zemlje.

Također, istakao je da Slovenija daje punu podršku evropskoj perspektivi BiH i liberalizaciji viznog režima.

Ppredsjedavajući Radmanović se, na margini Samita, susreo i sa predsjednikom Republike Češke Vaclavom Klausom, s kojim je razgovarao o situaciji u BiH i regiji zapadnog Balkana, kao i euroatlanskim integracijama.

Naglašeno je da su politički odnosi između BiH i Češke Republike dobri i bez otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Radmanović istakao je da je BiH u nepovoljnijem položaju u odnosu na svoje susjede i druge zemlje zapadnog Balkana, jer je jedina suverena zemlja u kojoj međunarodna zajednica već 14 godina ima naredbodavnu ulogu.

Također, ustvrdio je da postoje različita mišljenja unutar BiH o ulozi međunarodne zajednice, ali i da postoji saglasnost svih političkih faktora o evropskoj perspektivi BiH.

-Mnoge zemlje zapadnog Balkana i u samoj Evropi ponekad imaju mnogo kompleksnije političke prilike i probleme od BiH, ali se u BiH često pretjerano potenciraju razlike u pogledima i stavovima na određena politička pitanja, što doprinosi trendu negativnog imidža BiH u svijetu”, ocijenio je Radmanović.

Predsjednik Klaus je izrazio podršku Češke BiH, njenim reformskim procesima i naglasio da vjeruje u budućnost proširenja EU, jer je eurorealista, a ne euroskeptik, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.