Atina
0

Radmanović se susreo sa Karamanlisom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se u Atini sa premijerom Republike Grčke Kostasom Karamanlisom.

Tokom susreta sa premijerom Republike Grčke Kostasom Karamanlisom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da su politički odnosi između dvije zemlje na visokom nivou ali da ekonomsku saradnju treba unaprijediti. On je rekao da su Bosna i Hercegovina i Grčka potpisale brojne sporazume, koji regulišu odnose između dvije zemlje ali da postoji mogućnost unapređenja svih odnosa.

Predsjedavajući Radmanović je kao posebno važno istakao da Bosna i Hercegovina ima resurse koje može ponuditi investitorima te je zamolio premijera Karamanlisa da animira grčke biznismene da ulažu u našu zemlju. Bosna i Hercegovina je stabilna zemlja za ulaganja a uloženi kapital je siguran, istakao je Radmanović.

Premijer Republike Grčke Kostas Karamanlis je tokom susreta iskazao podršku Grčke Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji i kazao da će i ubuduće Grčka podržavati BiH.

Posebno interesovanje u razgovoru sa predsjedavajućim Radmanovićem, premijer Karamanlis je pokazao za resurse Bosne i Hercegovine, naročito u energetskom sektoru i rudarstvu. Iskazao je spremnost da animira grčke biznismene da ulažu u Bosnu i Hercegovinu te kazao kako su se stekli preduslovi za održavanje sastanka Zajedničke mješovite komisije, na kojem bi se mogli detaljnije dogovoriti dalji koraci saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se i sa ministricom za zapošljavanje i socijalnu sigurnost u Vladi Republike Grčke Fanny Palli-Petraliom. Razgovarano je o saradnji na ekonomskom planu, sa posebnim akcentom na mogućnosti ulaganja u BiH. Bilo je riječi i resursima, naročito energetskim i turističkim,sa kojima Bosna i Hercegovina raspolaže i koje, kako je kazao predsjedavajući Radmanović, može ponuditi Evropi,, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjednišva BiH.