Bruxelles
0

Radmanović se susreo s predsjednikom Evropskog parlamenta

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović razgovarao je danas u Bruxellesu s predsjednikom Evropskog parlamenta Hansom Gertom Potteringom.

Radmanović je rekao da Bosna i Hercegovina čini napore da dobije status kandidata ove godine i radi na ispunjavanju uslova koje je Vijeće za implementaciju mira stavilo pred BiH, kao uslov za dobijanje tog statusa.

On je istakao da se čine napori i za ispunjavanje dva preostala uslova, rješavanje pitanja državne imovine i statusa Brčkog.

Predsjedavajući Radmanović je rekao da se dogovaraju rješenja za neriješena pitanja kako bi se BiH približila Evropskoj uniji.

On je smatra da sve zemlje zapadnog Balkana moraju imati istu šansu na putu ka EU, ali i naglasio da BiH nije u istom položaju u odnosu na svoje susjede, te da je za našu zemlju važno da ne bude posljednja zemlja u regionu koja će se integrisati u Evropsku uniju.

Kao posebno značajno, predsjedavajući Radmanović je na sastanku istakao pitanje bezviznog režima i kazao da bi uvođenjem biometrijskih pasoša, BiH ispunila većinu uslova potrebnih za potpunu liberalizaciju viznog režima.

To je po njegovim riječima, od velikog značaja za bh. građane, s obzirom na evidentne brojne poteškoće s kojima se susreću prilikom putovanja u zemlje Evropske unije.

Predsjednik Evropskog parlamenta Hans Gert Pottering je tokom razgovora s predsjedavajućim Predsjedništva BiH iskazao podršku našoj zemlji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Kazao je kako je razumljiva zabrinutost predsjedavajućeg Radmanovića da BiH ne zaostaje iza zemalja u regionu, kako po pitanju EU integracija tako i po pitanju bezviznog režima.

Na sastanku je bilo riječi o transformaciji Ureda visokog predstavnika, a sagovornici su se složili da je to važno pitanje za evropski put Bosne i Hercegovine i njenu dalju budućnost.

Razgovarano je i o uticaju svjetske finansijske krize na BiH i na zemlje članice Evropske unije, kao i o dobrosusjedskim odnosima zemalja zapadnog Balkana, kao jednog od važnih uslova za ulazak tih zemalja u Evropsku uniju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjedništva.