BiH
0

Radmanović se nada da BiH neće ostati pod viznim režimom

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izrazio je nadu da se neće dogoditi da zemlje u okruženju dobiju bezvizni režim, a BiH ne dobije, te istakao da vjeruje u političku mudrost EU.

Radmanović je rekao da će, ukoliko BiH do kraja godine ne dobije bezvizni režim, a druge zemlje u okruženju dobiju, to već biti problem EU.

On smatra da je vizni režim odavno problem za građane BiH, navodeći da je stajanje pred ambasadama nedostojno Evropljanina i čovjeka.

''Vjerujem da će EU, makar ponekad spora i birokratizovana, pokazati građanima BiH šta misli", rekao je Radmanović novinarima u Banjaluci.  
	
Mediji nezvanično saznaju da će Evropska komisija objaviti svoj izvještaj o spremnosti i napretku zemalja zapadnog Balkana za viznu liberalizaciju, odnosno o ispunjavanju kriterijuma iz Mape puta u ponedjeljak, 18. maja 

Zvaničnici Evropske komisije će u izvještaju objaviti pojedinačne procjene za svaku državu, iz kojih će biti jasno za koje zemlje je u ovom trenutku moguće ukidanje viza. Prema očekivanjima, to bi mogle biti Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok će se od Albanije i BiH zatražiti dodatni napori. 

Radna grupa EU za Balkan o izvještaju Evropske komisije trebalo bi da raspravlja 25. maja, pod uslovom da ne bude ozbiljnijih primjedbi na njegov sadržaj, dok bi Evropska komisija tokom juna mogla da uputi zvaničnu preporuku o ulasku određenih zemalja na bijelu šengensku listu.