BiH
0

Radmanović: S novom vladom biće ojačani dobrosusjedski odnosi Srbije i BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović nada se skorom formiranju nove proevropske vlade u Srbiji nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji.

"Oni koji imaju predznak demokratskih snaga i opredjeljuju se za evropsku Srbiju dobili su gotovo dvije trećine mandata. Čestitam im i nadam se da će uskoro biti obrazovana nova vlada koja Srbiju vodi ka Evropskoj uniji. To je vrlo važna stvar i za Bosnu i Hercegovinu jer smo počeli da stvaramo uslove za razvoj dobrosusjedskih odnosa i sigurno da će s novom evropski opredijeljenom vladom biti ojačani ti odnosi", izjavio je danas Radmanović Agenciji FENA, komentirajući preliminarne rezultate jučerašnjih izbora održanih u susjedstvu BiH.

Izlazak velikog broja srbijanskih građana na izbore - što nije baš čest slučaj u evropskim zemljama, govori o opredjeljenju građana Srbije da sami kažu kakvu budućnost žele, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Teško je u ovom momentu procijeniti šta rezultati izbora znače za rješenje pitanja Kosova, kazao je dalje on.

"Tačno je da se radi o problemu u našoj blizini koji je veoma važan za stabilnost, ne samo Balkana nego i Evrope. Mislim da će buduća vlada Srbije smireno, u razgovoru s Prištinom, pokušati doći do rješenja, uz medijaciju međunarodne zajednice. Svima nama i u BiH i Evropi, a prvenstveno u Beogradu i Prištini, važno je da se bez velikih tenzija, smireno, dogovorom, riješi to pitanje", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.