BiH
0

Radmanović s Gašparovičem razgovarao o EU intergracijama

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović u ponedjeljak uvečer je u Sarajevu razgovarao s predsjednikom Slovačke Republike Ivanom Gašparovičem.

Tokom jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini Gašparovič je posjetio pripadnike oružanih snaga Slovačke Republike koji su smješteni u vojnoj bazi EUFOR-a u Butmiru.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima u regiji i Evropi, s naročitim osvrtom na put BiH i zemalja regije ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Radmanović je još jednom podvukao čvrstu odlučnost svih ključnih faktora u BiH o potrebi ubrzane integracije zemlje u Evropsku uniju, istakavši da bi najbolje rješenje bilo da sve zemlje regije, koje to još nisu, dobiju zajedno status kandidata za članstvo u Uniji.

Gašparovič je potpuno podržao takav pristup rješavanja ovog pitanja.

"Možete se osloniti na našu podršku, jer u reformskim procesima imamo veliko iskustvo i uspješnu tržišnu ekonomiju", istakao je Gašparevič.

Razgovarano je i o transformaciji OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU-a za BiH. Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o mogućim posljedicama i načinu rješavanja globalne finansijske i ekonomske krize.

Na kraju sastanka Radmanović se posebno zahvalio predsjedniku Slovačke Republike na podršci u rješavanju otvorenih pitanja, čime se postiže još veća stabilnost regije i cijele Evrope, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.