BiH
0

Radmanović: Razgovori o reformi policije traju, ali nisu medijski praćeni

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je u četvrtak novinarima u Istočnom Sarajevu da razgovori o reformi policije traju, ali nisu medijski praćeni kao ranije.

"Ako se ovako nastavi i ako domaći i strani predstavnici shvate da se radi o značajnom poslu koji će učiniti efikasnu policiju i BiH dovesti do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, onda smo na dobrom putu. Naravno, tu će se morati postići ključna stvar za BiH ravnopravnost konstitutivnih naroda i entiteta," kazao je Radmanović koji trenutno uime SNSD-a razgovara o reformi policije.

On je pozdravio izjavu visokog predstavnika BiH Miroslava Lajčaka o tome da reforma policije ne znači ukidanje policije RS-a niti ukidanje Republike Srpske i izrazio zadovoljstvo što je neko od međunarodnih predstavnika u BiH shvatio da reforma ne znači ukidanje nečega što je dobro.

"U RS-u smo od početka govorili da jesmo za reformu i da je reforma potrebna kako bi policija u BiH bila efikasna u borbi protiv kriminala, terorizma i zaštiti interesa građana, ali da to ne znači ukidanje policije RS-a. I danas čvrsto stojimo na stanovištu da se ne može ukinuti policija RS-a kao lokalna policijska snaga u BiH", kazao je Radmanović.