Sarajevo
0

Radmanović razgovarao s zamjenikom ministra odbrane Italije

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović razgovarao je danas u Sarajevu s zamjenikom ministra odbrane Republike Italije Gvidom Krosetom o političkoj situaciji u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na proces evroatlantskih integracija BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je vlastima Republike Italije za angažman u BiH i istaknuo značaj Italije kao prijateljske zemlje, koja poznaje situaciju u regionu zapadnog Balkana. On je posebno naglasio važnost činjenice da su na čelu EUFOR-a i NATO štaba starješine iz Italije.

Radmanović je informirao gosta o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesu reformi za ulazak BiH u EU i NATO savez. Razlike u pristupanju EU između zemalja regiona koje su na približno istom stepenu razvoja moglo bi prouzrokovati nestabilnosti u onim zemljama koje zaostaju u tom procesu, podvukao je predsjedavajući Radmanović.

Gost iz Italije je rekao da Italija podržava proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana jer je ovaj prostor važan za Evropu u ekonomskom, političkom i bezbjednosnom smislu. On je takođe naglasio da je interes Italije da se što prije imenuje visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Na interesovanje zamjenika ministra odbrane Italije šta misli o vojnom angažmanu međunarodnih snaga u BiH, predsjedavajući Radmanović je rekao: "Bez obzira na ostvareni napredak u reformi Oružanih snaga BiH, potrebno je da snage EUFOR-a ostanu još neko vrijeme u BiH, jer to doprinosi stabilnosti BiH i regiona, kako u psihološkom, tako i u profesionalnom i stručnom pogledu jačanja OSBiH".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao je Italiju da se založi za uspostavljanje bezviznog režima za građane BiH sa zemljama EU, jer bi to bilo veliko ohrabrenje za sve u BiH da se nalazimo na dobrom putu, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.