BiH
0

Radmanović razgovarao s Putinon u Zagrebu

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović sastao se u nedjelju s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom na margini Energetskog samita šefova država jugoistočne Evrope u Zagrebu.

Osnovne teme susreta su bile ekonomska saradnja i politička situacija u regiji, saopšteno je u ponedjeljak iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjednišva.

Sagovomici su saglasni da je potrebno poboljšati ekonomsku saradnju i povećati trgovinsku razmjenu, koja je danas deset puta manja nego prije rata u BiH 1992.-1995.

Predsjednik Putin je istaknuo da je Rusija zainteresirana za sve vrste ulaganja u našoj zemlji.

Susret je bio prilika da se razmijene mišljenja i o situaciji u regiji, s posebnim naglaskom na rješavanje pitanja Kosova, kao i trenutne unutrašnjopolitičke situacije u BiH.

Predsjednik Putin je rekao "da se Ruska Federacija zalaže za potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i protivi centralizaciji Bosne i Hercegovine".

Zahvaljujući na dosadašnjoj pomoći u očuvanju mira i rekonstrukciji BiH, predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović je rekao "da je prisustvo Ruske Federacije u regiji veoma važno za stabilnost naše zemlje i cijelog Balkana".