Ohrid
0

Radmanović razgovarao s Crvenkovskim

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se prvog dana 5. regionalnog ekonomskog foruma za jugoistočnu Evropu u Ohridu s predsjednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim. Razgovarali su o bilateralnim odnosima BiH i Republike Makedonije, evroatlantskim integracijama i političkoj situaciji u regiji.

Bilo je riječi i o unapređenju odnosa između BiH i Republike Makedonije kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Radmanović je kazao da BiH ima velike energetske potencijale, da je jedina zemlja u regiji koja izvozi električnu energiju, ali ne iskorištava te resurse u potpunosti te da u elektroenergetskom sektoru ima prostora za saradnju dviju zemalja.

Razmijenjena su mišljenja o unutarnjopolitičkoj situaciji u BiH i Makedoniji i regiji. Tokom susreta ocijenjeno je da dvije zemlje dijele zajednički interes, a to je priključenje BiH i Republike Makedonije evroatlantskim integracijama.

Radmanović je pozvao Crvenkovskog da posjeti BiH.

Radmanović je prisustvovao i radnom ručku koji je u njegovu čast priredio Aleksandar Petrevski, gradonačelnik Ohrida.

Tokom susreta razgovarano je mogućnosti unapređenja suradnje lokalnih zajednica iz BiH i Republike Makedonije.

Predstavnici grada Ohrida kazali su da je u toku procedura bratimljenja s gradom Mostarom čiji su kulturno povijesni-spomenici, kao i oni grada Ohrida, uvršteni na UNESCO listu.

Također je kazano da je u istoj fazi procedura bratimljenja između grada Ohrida i Općine Ilidža u Sarajevu.

Radmanović će u večernjim satima prisustvovati i službenoj večeri za šefove država koji sudjeluju u radu Foruma, a koju organizira makedonski predsjednik Branko Crvenkovski.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović će se u prijepodnevnim satima u petak, 21. novembra, obratiti sudionicima 5. regionalnog ekonomskog foruma zemalja jugoistočne Evrope, a nakon toga će imati bilateralni susret s Georgijem Parvanovim, predsjednikom Republike Bugarske, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.