BiH
0

Radmanović: Promjena koalice u FBiH pravi problem cijeloj BiH

SRNA
Promjene koalicije u Federaciji BiH prave problem cijeloj BiH, a odgovornost za aktuleno stanje je na političkim partnerima u tom entitetu, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

"Zbog kombinovanja unutar FBiH, čekali smo godinu i po da se formira Vijeće mnistara i samo što je počeo raditi ponovo smo došli u krizu. Moj apel je samo da se u FBiH dogovore ko će u ime njih obavljati poslove na nivou BiH i da to pitanje brzo riješe", istakao je Radmanović.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas glasao o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dvojice ministara i jednog zamjenika ministra iz reda SDA.

Nakon što je ova odluka uvrštena kao druga tačka dnevnog reda, šef Kluba Bošnjaka Halid Genjac je u ime tri delegata SDA proglasio ovu odluku štetnom po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, te zatražio da se o tome glasa u skladu sa članom 161, stav dva, poslovnika Doma naroda, prema kojem je za glasanje potrebna većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata.

Pošto nije postignuta saglasnost da je riječ o povredi vitalnog nacionalnog interesa, formirana je komisija od tri predstavnika - po jedan iz svakog naroda - iz reda Bošnjaka Halid Genjac, iz reda Hrvata predsjednik Kluba Hrvata Borjana Krišto, a iz reda Srba predsjedavajući Kluba Staša Košarac.

Ako u roku od pet dana komisija ne riješi ovo pitanje, ono se po automatizmu šalje Ustavnom sudu BiH koji treba da donese konačnu odluku.