Sarajevo
0

Radmanović primio zajedničko pismo predstavnika EU

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas delegaciju Predsjedništva Evropske unije, koju je predvodila ambasadorica Francuske u BiH Marys Berniau uime zemlje koja predsjedava EU, te još dva člana, predstavnika Evropske komisije i buduće zemlje predsjedavajuće EU Češke Republike.

Ambasadorica Berniau uručila je članu Predsjedništva BiH Radmanoviću zajedničko pismo koje su uputili francuski ministar vanjskih poslova Bernar Kušner uime Predsjedništva EU, specijalni predstavnik za vanjsku politiku i bezbjednost EU Havijer Solana te evropski komesar za proširenje Oli Ren, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Pismo identičnog sadržaja je tokom dana uručeno članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i premijerima entiteta.

"U pismu Evropska unija izražava zabrinutost zbog blokada koje stoje pred reformama u BiH. Treba ga shvatiti kao poziv najvišim izabranim predstavnicima vlasti u BiH na ponovno traženje konsenzusa neophodnog za nastavak započetih reformi", istaknula je Berniau.

Evropska unija u pismu podsjeća na važnost koju BiH ima za EU i očekuje uskoro konkretne i očigledne korake napretka u BiH.

Radmanović je kazao da pismo razumije kao pažnju, ali i zabrinutost EU za situaciju u BiH.

"Drago mi je zbog pažnje, ali mi nije drago zbog zabrinutosti. Mislim da je zabrinutost EU opravdana. Ipak, vjerujem da je moguće doći do dogovora oko nekih rješenja koja bi značila novi napredak zemlje.

Bilo bi loše za BiH kada bi naši susjedi napredovali, a BiH ostala u procesu napredovanja prema EU, jer bi to potkopalo optimizam naših građana u evropsku perspektivu zemlje", ocijenio je Radmanović.