BiH
0

Radmanović primio delegaciju Jevrejske zajednice BiH

Anadolija
Povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas sedmočlanu delegaciju Jevrejske zajednice BiH, koju je predvodio predsjednik ove zajednice Jakob Finci.

Radmanović je podsjetio na tragičnu sudbinu jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu, zbog čega sam dan obilježavanja datuma oslobođenja zloglasnog koncentracionog logora Auschwitz i podsjećanje na smrt šest miliona Jevreja u holokaustu izazivaju neprijatna sjećanja na užasne posljedice kolektivne rasne, nacionalne i vjerske mržnje.

"Baš zbog toga, ljude u BiH treba upoznavati sa jevrejskom istorijim, tradicijom i kulturom, kao i sa njihovim stradanjem u prošlosti. On je istakao da značaj Jevrejske zajednice u BiH nije samo u njihovom broju, već u ukupnom doprinosu razvoju BiH kroz istoriju, u njihovoj vjeri, kulturi i identitetu kojim su doprinijeli očuvanju različitosti BiH, kao i u velikim ličnostim jevrejskog naroda i onome što su Jevreji kao narod dali kroz istoriju čovječanstvu", kazao je Radmanović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci zahvalio je predsjedavajućem Radmanoviću za prijem i informisao ga o položaju i aktivnostima Jevrejske zajednice u BiH. On je informisao predsjedavajućeg Radmanovića o viševjekovnom prisustvu Jevreja na tlu BiH, kao i velikoj integrisanosti u bh. društvo. Jevrejska zajednica u BiH organizovana je u šest jevrejskih opština u svim dijelovima zemlje, ukupno ima po ranijim podacima oko 1.000 deklarisanih pripadnika Jevrejske zajednice, od čega najviše u Sarajevu.

Finci je zahvalio što su se najviše vlasti BiH uključile u organizaciju i podršku obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, što Jevrejima kao malobrojnoj zajednici u BiH mnogo znači. Finci je posebno naglasio da u BiH nema antisemitizma, dok ga ima u nekim drugim zemljama, pa čak i u onim zemljama u kojima Jevreja nikada nije bilo, saopćeno je.

Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo, ukazao je na potrebu donošenja zakona o restituciji u BiH, kojim bi se značajan broj jevrejske imovine vratio u vlasništvo Jevrejske zajednice, što bi doprinijelo njenom jačanju u društvu.

Predsjednik Jevrejske opštine Banjaluka Jakov Danon naročito je istakao pozitivnu činjenicu što je u Banjaluci izgrađen Jevrejski centar, koji će osnažiti postojanje Jevreja i njihovo djelovanje u ovom gradu.

Predstavnik Jevrejske zajednice iz Mostara apelovao je na pomoć s najvišeg vrha države na sporosti i odugovlačenja lokalne administracije u vezi izgradnje sinagoge u ovom gradu.

Predstavnici jevrejskih opština iz Doboja, Zenice i Tuzle istakli su da bi se lokalne vlasti mogle više angažovati na iznalaženju finansijskih i prostornih mogućnosti za rad jevrejskih udruženja i zajednica.

Na kraju prijema, Finci je uručio predsjedavajućem Radmanoviću nulti broj separata ,odnosno monografije o Jevrejima u BiH, primjerak časopisa „Jevrejski glas“ i kalendar sa datumima najznačajnijih praznika u istoriji jevrejskog naroda.