BiH
0

Radmanović primio akreditive novoimenovanog ambasadora bugarske u bih

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas akreditive novoimenovanog ambasadora Republike Bugarske u BiH Andreya Slavcheva Transkog, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Predsjedavajući Radmanović je poželio novoimenovanom ambasadoru dobrodošlicu i uspješnu misiju u BiH, te izrazio uvjerenje da dobri bilateralni odnosi dvije zemlje trebaju biti praćeni boljom ekonomskom saradnjom i većom trgovinskom razmjenom.

U realizaciji ovog cilja naglašena je potreba potpisivanja međudržavnih sporazuma i međusobnih posjeta privrednih izaslanstava.

Predsjedavajući Radmanović je naglasio da je BiH opredjeljenja za evroatlanske integracije. Dodao je da je u završnoj fazi parafiranje Sporazuma o viznim olakšicama s EU koji će, izrazio je nadu Radmanović, biti potpisan do kraja ove godine.

BiH je punopravan član NATO programa Partnerstvo za mir (Pfp) i u tom kontekstu je kazao da iskustva Bugarske mogu pomoći našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Ambasador Transki je rekao da Bugarska podržava BiH na putu ka evropskim integracijama i NATO-u i da su spremni pomoći našoj zemlji u ostvarivanju ovih ciljeva.

Sa željom daljnjeg razvijanja saradnje BiH i Bugarske, predsjedavajući Radmanović je poželio uspjeh u radu ambasadoru Transkom u našoj zemlji, saopćeno je.