BiH
0

Radmanović: Od policije RS-a ne može se odstupiti

FENA
Policija Republike Srpske kao dio jedinstvenih snaga BiH mora postojati i opstati, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. On je naglasio da od toga SNSD neće odstupiti ni jedan korak.
  • Oko nekih drugih koraka može se odstupiti, ali od policije RS ne može se odstupiti, kazao je Radmanović, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, gostujući sinoć u emisiji RTRS-a.

Radmanović je kazao da na predstojeću sjednicu Vijeća za implemetaciju mira članovi Predsjedništva BiH idu sa različitim stavovima.

  • Dva člana Predsjedništva BiH misle da OHR treba da ostane, i to sa bonskim ovlaštenjima, ja mislim suprotno. Znam da moje mišljenje, bez obzira na argumente, neće biti važeće za PIC, ali je potrebno da se ono objasni, kazao je Radmanović i dodao da zahtjev da OHR ostane znači da neke strukture u BiH nisu spremne za EU, a onda optužuju one koji jesu.

  • Najvjerovatnije da će OHR ostati, kako sada stvari stoje, sa visokim predstavnikom i sa bonskim ovlaštenjem, naveo je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

On je također kazao da ne bi volio da presuda po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid i agresiju pogorša ukupno stanje.

  • Nikakva presuda neće donijeti ništa bolje Bošnjacima i Hrvatima koji stoje iza presude. Bez obzira kakva bude, mi moramo gledati u budućnost, kazao je Radmanović i dodao da je tužba nelegitimna jer trećina građana BiH osjeća da je to "tužba protiv nas".

Istaknuo je da se nikad dobrosusjedski odnosi ne mogu rješavati sudskim sporovima i da to ništa dobro neće donijeti nikome.

  • Nadam se da će taj vrhunski tim pravnika sagledavajući međunarodne propise i okolnosti mudro postupiti. Pozivam sve euforičare da sačekaju presudu. Davati unaprijed ocjene ili neposredno poslije toga je vrlo rizično i nepotrebno diže tenzije, kazao je Radmanović.