Mesić u posjeti Sarajevu
0

Radmanović: "Nije uradio ništa da se poprave odnosi dvije zemlje"

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjednika Hrvatske Stjepan Mesić danas počinje dvodnevnu posjetu BiH tokom koje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Valentinom Inckom i učestvovati u radu godišnjeg Ekonomskog foruma za jugoistočnu Europu, najavljeno je iz Mesićevog kabineta.

Razgovorima će dominirati teme o stanju u BiH, o naporima međunarodne zajednice da podstakne proces unutrašnjih reformi u BiH, kao i o odnosima Hrvatske i BiH, dodaje se u sopštenju na Mesićevom sajtu.

Sa Mesićem će se danas sastati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, a potom je predviđen susret državnih delegacija dvije zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.  

Komšić i Mesić večeras će prisustvovati obilježavanju 130 godina od osnivanja Prve gimnazije Sarajevo u Domu Oružanih snaga BiH.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je juče da Mesić dolazi u oproštajnu posjetu BiH,  i, ocjenjujući međudržavne odnose, izrazio nadu da će se sa novim predsjednikom Hrvatske napraviti koraci naprijed u dobrosusjedskoj saradnji jer, kako je naveo, Vlada Hrvatske pokazuje želju za mnogo boljim odnosima nego što to predsjednik Mesić radi.

''I pored `slatkoriječivosti` predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u dva mandata nije ništa uradio da se poprave odnosi dvije zemlje, a čak su, po mom viđenju, njegove izjave koje su u posljednje vrijeme učestale, doprinijele daljim razlikama u BiH i nestabilnosti i BiH i regiona u cjelini", rekao je Radmanović. 

Sastanak Mesića sa Komšićem i Silajdžićem predviđen je za 11.05 časova, susret državnih delegacija dvije zemlje za 11.25, dok je prisustvo Komšića i Mesića obilježavanju godišnjice Prve gimnazije predviđeno za 19:00 časova.