Saradnja tužilaštava dviju zemlje
0

Radmanović: Nema smetnji za potpisivanje protokola

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je danas Tužilaštvu BiH odgovor i svoj stav na pisani zahtjev Tužilaštva BiH u vezi s potpisivanjem protokola o saradnji i progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida čiji je tekst Tužilaštvo BiH usaglasilo s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije koji nije potpisan.

Radmanović je istakao da, imajući u vidu tumačenje Ministarstva pravde BiH da navedeni protokol ne predstavlja međudržavni ugovor koji podliježe proceduri propisanoj za zaključenje međunarodnih sporazuma, smatra da ne postoje formalnopravne smetnje da Tužilaštvo BiH potpiše navedeni protokol s nadležnim Tužilaštvom Republike Srbije.

Tužilaštvo BiH je dopisom od 6. januara 2012. godine od članova Predsjedništva BiH tražilo konačan stav Predsjedništva BiH vezano za proceduru potpisivanja usaglašenog teksta "Protokola o saradnji i progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, saopćeno je iz Kabineta Nebojše Radmanovića.