BiH
0

Radmanović: Na presudi Međunarodnog suda pravde neki grade politički rejting i BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović izjavio je danas u obraćanju Narodnoj skupštini da je Odluka Predsjedništva BiH od 19. februara destruktivna po vitalni interes RS-a i da je treba osporiti jer nije donesena konsenzusom koji je suština života u BiH i bez kojeg BiH ne može opstati.

"Oni koji žele da po svaku cijenu ova odluka prođe preglasavanjem nisu za BiH", kazao je Radmanović i naveo da je ova odluka protiv principa vanjske politike te dobrosusjedskih odnosa, time i sa Srbijom, "u ovom najtežem trenutku za tu zemlju".

To ne možemo, naveo je, dozvoliti i zbog toga se i obraća Skupštini.

Govoreći o ranijem uloženom vetu koji se odnosio na presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu u tužbi BiH protiv nekadašnje SR Jugoslavije, Radmanović je kazao da smatra da se "radi o jednom broju ljudi koji na presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu grade svoj politički rejting te prave BiH probleme kakvi joj ne trebaju".

"Ovih dana je godišnjica presude i to pokazuje da bismo narednih deset godina na svaku godišnjicu mogli imati jedan ovakav prijedlog da se to ne zaboravi, a da bi se za nekih deset godina došlo u situaciju da se ponovo potegne tužba", naveo je, između ostalog, Radmanović.

Istaknuo je i da mu nije drago da mora ponovo o ovoj temi govoriti, ali je dodao da "u BiH postoje oni koji nisu za ravnopravnost naroda u BiH, koji ne prihvataju ovakvu BiH i protiv su Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Naveo je i da na to ne regiraju međunarodni predstavnici u BiH, iako je konsenzus neophodan BiH i ne treba da bude preglasavanja.

"U ovoj zemlji može se živjeti dogovorom i ravnopravnošću, te izgrađujući put prema EU. A ovo nije put ka EU jer je Evropa sva zasnovana na ravnopravnosti i dogovoru", rekao je Radmanović i dodao da ovo što govori nije odbrana jednog entiteta, već principa.

Narodna skupština RS-a na ovoj posebnoj sjednici treba da potvrdi Radmanovićev veto na odluku Predsjedništva BiH za slanje zahtjeva Vijeću sigurnosti UN-a da se provede odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu.

U toku je poslanička rasprava o ovom pitanju, a podršku Radmanovićevom stavu daju u svom obraćanju srpski poslanici Skupštine RS-a.