Svi dogovori prepušteni liderima
0

Radmanović: Male su šanse za skoro formiranje vlasti

SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šanse za skoro formiranje vlasti na nivou BiH su male, jer su svi dogovori prepušteni liderima političkih partija, što nije dobro, smatra član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

"Svi koji najviše proizvode krizu uopšte nisu odgovorni za to. To su određeni međunarodni predstavnici u ovoj državi. Ja mislim da bismo se lakše dogovarali da njih ovdje uopšte nema", ocijenio je Radmanović za Radio Slobodna Evropa i dodao da to ne znači da nisu odgovorni i domaći politički lideri, ali da se neke grupacije previše oslanjaju na međunarodni faktor, "što dijelom proizvodi krize".

Radmanović smatra da za sada nema mogućnosti za postizanje dogovora o usklađivanju Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, napominjući da predstavnici RS predlažu da se uradi ono što je trenutno moguće,dok u Sarajevu i Mostaru misle da je sada prilika za korjenite promjene.

Govoreći o stavu Predsjedništva BiH o pitanju prijema Palestine u UN, Radmanović je rekao da će različiti stavovi do sjednice Vijeće sigurnosti UN biti izbalansirani, a govor predsjedavajućeg usaglašen. 

"Mislim da su zaslužili mir, državu - ništa to nije sporno. Ali mislim da bi, u ovom momentu, takvo priznanje napravilo još veće probleme. To je moj stav. U svakom slučaju, Predsjedništvo BiH nije jedinstveno, mora izbalansirati svoj govor koji će biti ovih dana u Vijeću sigurnosti. Ako se bude glasalo za da ili ne, mora biti neutralna", dodao je Radmanović.

Odnose sa susjedima BiH, Radmanović je ocijenio komplikovanijim nego u prethodnim periodima, iako, kako je rekao, pojavno izgledaju mnogo bolji.

"Mislim da je rješenje i za nas i za EU da svi budemo unutar, pa da nas oni rješavaju iznutra nekim pritiscima, što su radili sa Rumunima i Bugarima, a ne s vana", dodao je Radmanović.