BiH
0

Radmanović kritikovao izjave Komšića, Mesića i Cerića

FENA
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović danas je u Banjoj Luci kritizirao čestitku koju je njegov kolega u Predsjedništvu Željko Komšić uputio Hrvatskoj povodom akcije "Oluja", ali je uputio zamjerke i na izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i reisu-l-uleme Mustafe Cerića.

Komentarišući Komšićevu čestitku hrvatskim zvaničnicima povodom akcije "Oluja", Radmanović je na pres-konferenciji rekao da svi koji se bave politikom znaju da se tu radi o vrlo osjetljivom pitanju i da zato treba birati riječi.

"Komšić to nije uradio i izazvao je s razlogom velike reakcije", rekao je srpski član Predsjedništva i upitao Komšića znali li da je "ta vojska koja je učestvovala u 'Oluji' ušla duboko i u zemlju u kojoj je on sada predsjednik i to 100 kilometara".

Radmanović pita Komšića da li zna da je "hrvatska vojska u zemlji u kojoj je on sada predsjednik počinila zločin i da za to još niko nije odgovarao, kao i da li zna da je veliki broj građana RS-a, pa time i BiH, oštećen tom aktivnošću".

Srpski član Predsjedništva ujedno odgovara i da Komšić "sigurno to zna, ali je moguće da misli da RS nije dio BiH".

Ukoliko je tako, dodaje, to je neprihvatljivo.

Naveo je i da je polemika o "Oluji" vođenja u cijelom regionu, te iznio stav da "mi ovdje ne treba da odlučujemo koji su praznici u Hrvatskoj i kako će se obilježavati".

Iznio je lični stav da je očekivao od "evropske Hrvatske više osjetljivosti o svemu onome što se desilo u bliskoj prošlosti i za ljude koji su živjeli na prostoru Hrvatske, za Srbe koji su bili konstitutivan narod prije te akcije, za žrtve, njihovu imovinu i više osjetljivosti prema Evropi".

Srpski član Predsjedništva BiH zamjera Mesiću što se nakon hapšenja Karadžića obratio građanina "malicioznom porukom koja je uvrijedila sve Srbe, a ne Radovana Karadžića, što se možda i moglo očekivati".

Radmanović misli da izjava predsjednika Hrvatske, "u smislu izdaje Srba kroz vijekove, može da se primijeni na sve narode, pa i na Mesićev narod".

Podsjećamo, mediji su prenijeli Mesićevu izjavu u kojoj je rekao da hapšenje Karadžića nije ništa neobično, jer je i "kum Vujica izdao Karađorđa".

Kada je u pitanju reis Cerić, srpski član Predsjedništva BiH kaže da je njegova izjava "da žrtve imaju pravo na oko za oko", je bila "manje zapažena, a mnogo gora za sve na ovim prostorima".

Srpski član Predsjedništva BiH navodi da je nakon hapšenja Karadžića bilo izjava iz Sarajava koje vode, naveo je, daljoj destabilizaciji, a uslijedili su i zahtjevi za promjenu Dejtonskog sporazuma.

Na pitanje da li će poslušati lidera SDS-a Mladena Bosića da treba da se povuče iz Predsjedništva BiH zbog posljednjih izjava i Komšića, ali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Radmanović je poručio Bosiću da on ima priliku da se kandiduje na izborima i da pobijedi, pa onda može da provodi svoja mišljenja i stavove, a ne da poručuje drugima šta da rade.