BiH
0

Radmanović: Komšić i Silajdžić su sebi dozvolili negaciju BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović smatra da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić u ponedjeljak sebi dozvolili negaciju Bosne i Hercegovine.

„Dva člana Predsjedništva BiH povukla su potez iz domena spoljne politike Bosne i Hercegovine bez trećeg člana Predsjedništva, što je nedopustivo ustavno, bez konsultacije s trećim članom Predsjedništva, i njihova izjava jučer da su me upoznali o svemu nije tačna“, izjavio je Radmanović danas na pres-konferenciji u Sarajevu. Ona je održana u povodu jučerašnjeg Komšićevog i Silajdžićevog zahtjeva Ujedinjenim narodima da provedu presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu i neutraliziraju posljedice genocida.

Naglasivši da povod za današnju pres-konferenciju „nije lagan nikome“ te da mu osobno nije drago što se obraća tim povodom, Radmanović je naglasio kako je to "međutim, očito neophodno“.

Prema njegovim riječima, pola sata prije pres-konferencije Haris Silajdžić ga je obavijestio o njenom održavanju „navodno“ u povodu materijala koji su njemu (Radmanoviću) dostavljeni.

„A nije teško provjeriti da nisu nikada nikakvi materijali ni došli“, kazao je danas Radmanović, uz konstataciju kako „to nas sve upozorava na činjenicu da dvojici članova nije potreban treći član Predsjedništva BiH, u ovom slučaju – iz reda srpskog naroda, što je katastrofalno za Bosnu i Hercegovinu“.

Jučerašnjim obraćanjem su dvojica članova Predsjedništva BiH, smatra Radmanović, otvoreno i jasno napala jedan konstitutivni narod u BiH i jedan ustavni dio BiH, što on smatra nedopustivim. Jučerašnjim pismom, nastavio je, optuženi su potpisnici mirovnog sporazuma u Daytonu i potpuno jasno zahtijevana promjena Daytonskog mirovnog sporazuma.

„Ovo do sada je najžešći napad na Ustav BiH iz zvaničnih institucija, dakle iz samog vrha BiH, od dva člana Predsjedništva“, kazao je Radmanović.

On je ustvrdio da u jučerašnjem pismu dvojice članova Predsjedništva BiH „potpuno jasan je zahtjev za rušenje ustavnog poretka BiH i reviziju Daytonskog mirovnog sporazuma“. Zbog toga je postavio pitanje, i novinarima i svim građanima BiH: Koja to civilizirana država ruši svoj ustav s najvišeg nivoa i gdje to ima da predsjednik države ruši ustav države po kome je izabran i na koji je položio zakletvu?

„Tvrdim da ovo što se sada dešava je vrlo opasno za BiH i zbog toga neke rečenice iz pisma djeluju licemjerno. Napadajući jedan konstitutivni narod, ustavni narod, a obrazlažući da se tako postiže trajan mir, potpuno je licemjerno, jer i autori znaju da to nije moguće. Pokušaj kolektivizacije odgovornosti, potpuno jasno vidljiv u tekstu, stara je stvar od nekih političkih krugova u BiH. I bez obzira što je jasno da niko ne prihvata kolektivizaciju odgovornosti, u okruženju, u svijetu, ovdje se i dalje na tome insistira“, Radmanovićeve su riječi.

„Mislim da poslije ovog pisma mnoge stvari u BiH više neće biti iste, a to kažem sa zabrinutošću“, dodao je.

Upitan od novinara da li znači da je nakon Komšićevog i Silajdžićevog pisma UN-u došlo do velikog raskola u Predsjedništvu odgovorio je kako je teško govoriti o raskolu. Poručio je da Predsjedništvo mora nastaviti raditi u skladu s Ustavom BiH te da se u svih proteklih sedam mjeseci pokazalo da „kada je bilo u okviru nadležnosti Ustava BiH, nije bilo problema“. Međutim, „ovo što se desilo jučer“, smatra da je van Ustava BiH i da je to zahtjev za reviziju Ustava BiH, zahtjev za reviziju Daytonskog mirovnog sporazuma.

„I zato jeste problem“, kazao je.

Radmanović je zaključio obraćanje novinarima riječima da sve ovo što je danas kazao znači njegovo pokretanje inicijative da i članovi Predsjedništva BiH i sve institucije ove države rade u okviru Ustava BiH.