BiH
0

Radmanović i Silajdžić s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom

FENA
Ban Ki-moon; Foto: Reuters
Ban Ki-moon; Foto: Reuters
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Haris Silajdžić, koji borave u New Yorku u povodu obilježavanja 15. godišnjice prijema BiH u Ujedinjene narode, sastali su se s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Sastanku su prisustvovali ambasador Nerkez Arifhodžić predstavnik Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i stalni predstvanik BiH u UN-u Miloš Prica. Ovom prigodom Ban Ki-moon je čestitao na prijemu BiH u Vijeće za ljudska prava UN-a što predstavlja priznanje za rad BiH u oblasti ljudskih prava.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu za sve što je učinjeno na uspostavi mira i stabilnosti u BiH.

Radmanović je govoreći o aktualnim događanjima u našoj zemlji kazao da je opredijeljenost BiH za put ka EU i evrotlantskim integracijama. Rekao je da je BiH poslije teških događanja uspjela pokrenuti društvo u cjelini naprijed.

  • Na tom putu smo imali pomoć međunarodne zajednice i UN-a na čemu izražavamo zahvalnost, kazao je Radmanović.

Međunarodna zajednica je dala ogromnu pomoć u reformama do sada provedenim u BiH, što je dovelo do mogućnosti da BiH može sudjelovati u mirovnim misijama UN-a u svijetu.

Tokom razgovora istaknuta je potreba daljnje suradnje s ICTY-em i potrebi privođenja pravdi svih ratnih zločinaca.

Silajdžić je izrazio nadu da presuda Međunarodnog suda u Haagu o pitanju genocida neće proći neprimijećeno u UN-u. On je još jednom istaknuo da se stabilnost u BiH može postići pravdom i rješavanjem otvorenih pitanja. BiH još treba pomoć i angažman UN-a i ostalih međunarodnih organizacija, naglasio je Silajdžić.

Ovom prigodom je naglašeno da BiH cijeni da samo jak UN može bit efikasan instrument za kolektivno reguliranje međunarodnih odnosa na temelju povolje UN-a i međunarodnog prava.

Ban Ki-moon je zahvalio na riječima podrške i izrazio nadu za nastavkom dobre suradnje s BiH, te naglasio da je u BiH potrebno promovirati nacionalno pomirenje i da je u tome ključna uloga članova Predsjedništva BiH.

Pitanje Kosova je potrebno rješavati na relaciji Beograd i Priština u okviru međunarodnopravnih normi i uz pomoć međunarodne zajednice, ponovio je stav Predsjedništva BiH predsjedavajući Radmanović.

Članovi Predsjedništva BiH su potvrdili stav da naša zemlja potvrđuje svoju aktivnu ulogu u međunarodnoj alijansi za borbu preotiv terorizma, te uspostavljanju demokratskih procedura, unapređenju vladavine prava, stabilizaciji makroekonomske situacije i sektorskim reformama, čime se BiH približava standardima Evrope. BiH nastavlja aktivnu suradnju sa zemljama u regionu u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala.

Prema riječima Ban Ki-moona Misija UN-a će nastaviti dobru suradnju s nadležnim institucijama u BiH , te je podržao odlučnost bosanskohercegovačkih vlasti za pridruživanje evroatlantskim integracijama.

  • Reforma policije, reforma Javnog RTV sustava i reforme javne uprave su od velike važnosti i potrebno je završiti u što kraćem roku, kazao je Ban Ki-moon.

Na kraju susreta generalni tajnik UN-a je kazao da računa na potporu BiH u provođenju reformi UN-a i daljnje sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.