BiH
0

Radmanović i Silajdžić posjetili VSTVBiH: Razgovarano o rezultatima pravosudne reforme u BiH

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić posjetili su danas Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) kojom prilikom su informirani o rezultatima pravosudne reforme u BiH i prioritetima na tom planu.

Predsjedavajući Radmanović ukazao je na značaj koju reforma pravosuđa ima u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU).

U izjavi datoj nakon razgovora u VSTVBiH, Radmanović je kazao kako određeni pokazatelji govore o tome da je BiH u prednosti u odnosu na zemlje iz okruženja u pogledu rezultata ostvarenih u procesu uspostave neovisnog pravosuđa.

Istovremeno, istaknuo je riješenost Predsjedništva BiH da i nadalje pruža punu potporu reformskim koracima koji vode ka članstvu u EU.

Član bh. predsjedništva Haris Silajdžić izjavio je kako je VSTVBiH državna institucija, orijentirana ka usvajanju evropskih standarda, te kako je očigledno da na tom putu postoje određeni rezultati.

Podsjetio je na činjenicu kako ova institucija kao i sve druge odgovara bh. građanima, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.

Uz uvjerenje da će pozitivni trendovi pravosudne reforme u BiH biti nastavljeni, Silajdžić je izrazio očekivanje kako će pravda biti dostižna za sve njene građane.

Predsjednik VSTVBiH Branko Perić je ocjenio kako posjeta članova bh. predsjedništva svjedoči o njihovoj opredijeljenosti za uspostavljanje modernog, neovisnog i efikasnog bh. pravosuđa.

Sagovornici su se usaglasili kako reforma pravosuđa predstavlja prioritet na kojem trebaju zajednički da se angažiraju, uz sudsku i druge dvije vlasti (izvršna i zakonodavna).