BiH
0

Radmanović i Lajčak razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčaka.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u dvije zemlje, bilateralnim odnosima između BiH i Slovačke, stanju u regionu i procesu evropskih integracija.

Lajčak je informirao Radmanovića o političkim prilikama u Slovačkoj nakon posljednjih izbora i formiranja nove vlade u zemlji.

U ovom trenutku Slovačka ima socijaldemokratsku proevropsku vladu, koju podržava jedna politička stranka što podrazumijeva potpunu odgovornost za razvoj zemlje.

Očekivanja ljudi su velika, a ekonomska kriza pogađa privredu ove zemlje, kao i u drugim evropskim zemljama.

Radmanović je istakao da se stanje u regionu zapadnog Balkana iznenada ponovo zakomplikovalo, u odnosu na ranije stanje.

U svim ovim zemljama, rekao je, vlada velika ekonomska kriza koja prijeti novim socijalnim i političkim potresima.

  • BiH se ponovo našla u poziciji promjene vlasti, nakon što se poslije godinu dana teškom mukom došlo do novog Vijeća ministara BiH i parlamentarne većine. Političke promjene koje se nagovještavaju ne mogu se izvesti ni lako ni brzo, tako da postoji realna mogućnost da se politička situacija u zemlji ponovo iskomplikuje, što bi nam oduzelo dragocjeno vrijeme i zaustavilo neke započete reformske procese i u zemlji i na evropskom putu, pojasnio je Radmanović.

Pozdravio je poziv evropskog komesara za proširenje Štefana Filea političkim liderima za sastanak u Briselu krajem ovog mjeseca, nadajući se da će on doprinijeti razrješenju novonastale političke situacije u BiH.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će se politička situacija u regionu, koja je teška i obiluje mnogim osjetljivim i otvorenim pitanjima, ipak okrenuti u pozitivnom evropskom pravcu u interesu prosperiteta svih zemalja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.