BiH
6

Radmanović i Komšić s Dačićem dogovorili unaprjeđenje odnosa BiH i Srbije

Anadolija
Ivica Dačić (Foto: Klix.ba)
Ivica Dačić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu predsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, bilateralni odnosi između dvije zemlje su dobri sa perspektivom daljnjeg napretka. U narednom razdoblju ti odnosi mogu biti znatno unaprijeđeni u svim aspektima, zaključili su sagovornici.

"Dosadašnja dinamika susreta na visokoj razini između dvije zemlje je dobar pokazatelj obostrane spremnosti za unapređenje sveukupnih odnosa i pronalaženja rješenja kako za pitanja od regionalnog interesa tako i za pitanja neposrednije i bliže saradnje", saopćeno je.

U interesu obje zemlje je jačanje ekonomske suradnje, te su podržane aktivnosti za organiziranje zajedničkih nastupa na trećim tržištima gdje BiH i Srbija imaju dobro razvijenu mrežu političkih i gospodarskih veza.

Razgovarajući o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Vlade Republike Srbije su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u ovoj oblasti. Pozdravljen je napredak Srbije ka Evropskoj uniji (EU), što je ujedno i podticaj BiH da bržim koracima ide ka evropskim integracijama.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovao savjetnik Haris Bašić.

Ministar Dačić se danas sastao i sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.