Razgovor o BiH na putu ka EU
0

Radmanović i Izetbegović sastali se s Inzkom i Moorom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović primili su visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH Valentina Inzka, te prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko ambasadora Rodericka Moora.

Povod sastanku je nastupna posjeta prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko ambasadora Rodericka Moora.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, ispunjavanju ciljeva i uslova Vijeća za implementaciju mira za zatvaranje OHR-a, te procesu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su se složili da je dobrodošla normalizacija stanja u regiji, te pozitivne poruke koje se šire, a koje mogu pomoći ispunjavanju osnovnih prioriteta vanjske politike BiH.

Zajednički su iznijeli mišljenje da je potrebno iskoristiti evrooptimizam na ovom prostoru da bi BiH nastavila brže svoj put ka EU.

Predsjedavajući Radmanović je naglasio potrebu podrške OHR-a napretku BiH, da se afirmira unutrašnji dogovor i dijalog umjesto stalnih kritika prema BiH od OHR-a, koje su se pokazale, prema Radmanovićevim riječima, kao kontraproduktivne.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je kazao da nema potpunog suvereniteta BiH dok se ne okonča tranzicija OHR-a, ali je za to potrebno ispuniti uvjete i, prije svega, imati domaće mehanizme koji će raditi posao OHR-a.

Tom prilikom visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je zadovoljstvo što je novi saziv Predsjedništva BiH pokazao veći stepen međusobnog povjerenja i dogovaranja na primjeru zajedničkog stava koji je iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Radmanović u Vijeću sigurnosti UN-a, što je vrlo pozitvna poruka za sve strane u BiH.

On je kazao da je okupljanje predsjednika zemalja iz regije u Banjoj Luci, gdje je pokazana regionalna harmonija, veoma bitno za unapređenje dobrosusjedskih odnosa.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko ambasador Moor iskazao je čast i zadovoljstvo imenovanjem na tu poziciju, te kazao da su mu zadaci, osim Distrikta Brčko, ostali široki spektar poslova i pitanja s kojima je suočen OHR.

Moor je kazao da je želja međunarodne zajednice da BiH uspije, te da se podstakne napredak naše zemlje, te dodao da je njihov zadatak da ukažu na probleme, s ciljem pomoći, a ne kočenja napretka BiH.

Sagovornici su se složili da je potrebno češće organizovati ovakve sastanke i poduzeti intenzivnije aktivnosti koje će ubrzati bh. put ka evroatlantskim integracijama, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Sastanku je prisustvovao i Davor Vuletić, savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.