BiH
0

Radmanović i Arnaut primili delegaciju GR-DEM-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i savjetnik za ustavnopravna pitanja u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damir Arnaut primili su članove Izvještajne grupe za demokratiju (GR-DEM) u Vijeću Evrope koju predvodi predsjedavajući grupe, ambasador SR Njemačke u Vijeću Evrope Eberhard Kôlsch.

Radmanović je članovima GR-DEM-a Vijeća Evrope izrazio zahvalnost za podršku BiH te istakao potrebu za nastavkom zajedničkog rada na putu BiH ka punopravnom članstvu u EU.

Radmanović je kazao da je direktna podrška EU i svih njenih tijela i to u savjetodavnom smislu veoma važna radi ubrzavanja proces približavanja BiH EU.

Pored razlika koje postoje, rekao je Radmanović, zajednički cilj svih političkih snaga u BiH jeste članstvo zemlje u EU.

Govoreći o novim ustavnim rješenjima, Radmanović je istakao da se pitanje promjene Ustava treba rješavati unutar BiH i da je potrebno, u kratkom periodu, uraditi ono što je realno i moguće, odnosno, uskladiti Ustav BiH s Deklaracijom o ljudskim pravima da bi svi imali formalno ista prava.

Dodao je da je BiH na evropskom putu i da je, pored potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, razvijen Akcioni plan za ispunjavanje postavljenih uvjeta, a što su dovoljni putokazi da zemlja ide u dobrom smjeru.

Predsjedavajući Kôlsch je kazao da je cilj posjete ove grupe procjena situacije u BiH s aspekta ispunjenja postprijemnih obaveza koje je BiH prihvatila prilikom prijema u članstvo Vijeća Evrope te reformski procesi u BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Tokom razgovora ponudio je da se iskoriste institucionalni kapaciteti Vijeća Evrope za napredak BiH u procesu pristupanja EU te naglasio da će ova posjeta BiH doprinijeti boljem razumijevanju aktualne političke situacije i u skladu s tim pomoći izradi Programa aktivnosti Vijeća Evrope za BiH u narednom periodu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.