BiH
0

Radmanović: Garantovali su mi sigurnost u Sarajevu i zbog toga sam došao na sjednicu

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Nebojša Radmanović (Foto: Anadolija)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, koji je prisustvovao današnjoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu, kazao je danas novinarima da su mu garantirali sigurnost u Sarajevu te je stoga došao na sjednicu.

"Različita su mišljenja poslije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o tome ko odlučuje da će se dolaziti ili ne dolaziti u Sarajevo. Nije jasna odluka o tome da se ne ide ili da se ide, te sam razumio da se ta odluka nije ni odnosila na člana Predsjedništva BiH onako kako je parlament razgovarao i zaključivao", pojasnio je Radmanović.

On je ovako odgovorio na novinarsko pitanje o tome ko i kako iz Republike Srpske dolazi u Sarajevo na sjednice nakon događaja u Sarajevu od 6. juna kada su poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i ostali uposlenici zadržani u zgradi nekoliko sati zbog protesta ispred zgrade institucija na kojima se zatražilo hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

NSRS usvojilo je nakon toga set zaključaka o dešavanjima u Sarajevu, u kojima se, između ostalog, kaže da je, usljed održanih protesta i blokade zgrade državnih institucija u Sarajevu 6. i 7. juna, došlo do pogoršanja političke i sigurnosne situacije u BiH te su zatražili da se osiguraju institucionalne i personalne garancije za sigurnost poslanika, delegata i drugih zvaničnika te zaposlenih osoba za dalji normalan rad u objektima institucija u Sarajevu.

Radmanović je podsjetio i da je ranije informirao javnost o tome da je današnja sjednica Predsjedništva BiH bila zakazana ranije te da je na dnevnom redu bilo vrlo važnih tačaka zbog čega je smatrao da treba prisustvovati toj sjednici.

Na kraju je kazao da vjeruje službama koje rade na njegovom osiguranju, ali je dodao da ne zna kako bi reagirao ako bi bio zarobljen desetak sati u zgradi, ističući da je važno razdvojiti demonstracije od blokade, budući da građani imaju pravo iskazati svoje nezadovoljstvo, ali nemaju pravo blokirati institucije.