Cilj ostaje Evropska unija
0

Radmanović: BiH '"tapka u mjestu'" na putu ka EU

SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da BiH "tapka u mjestu" kada je riječ o putu ka Evropskoj uniji, te da je za to odgovorna BiH, ali i EU.

Radmanović je dodao da mu je drago što je Srbija uspjela nakon mnogo muka da dobije status kandidata za EU i što Hrvatska iduće godine postaje punopravna članica.

"Mi iz BiH smo svi zadovoljni što naši susjedi napreduju prema EU i naš cilj ostaje Evropska unija. Ako mi ove godine možemo da konstatujemo da nije sigurno da ćemo u narednih deset godina postati članica, morat ćemo postaviti pitanje da li to i treba da radimo", istakao je Radmanović.

On je sinoć za RTRS rekao da jedan broj velikih sila, uključujući i EU, ne zna šta da radi sa zapadnim Balkanom, te da između velikih sila postoji "tuča" za zapadni Balkan.

"Zapadni Balkan je uvijek predmet interesovanja velikih sila. U ovom momentu, i Ruska Federacija i Turska vraćaju se na svjetsku scenu, pored ostalog, i preko Balkana. I to je uvijek opasno za male narode u koje i mi spadamo. S druge strane, mi iz BiH nemamo jedinstven stav i potpuno su različiti pogledi iz Banje Luke i Sarajeva, pa i Mostara", rekao je Radmanović.

On je rekao da je Rusija prisutna ne samo u BiH, već na čitavom zapadnom Balkanu, pa i u EU, te da su njene investicije veoma značajne, a da spoljna politika SAD "nije prioritetno Balkan, ali nije ni daleko od Balkana".

Govoreći o članstvu u NATO-u, Radmanović je rekao da će, prema nezvaničnim informacijama, na Vijeću NATO-a u maju uslov rješavanja vojne imovine biti "preskočen" i da će BiH biti članica akcionog plana za članstvo u NATO. 
"To u suštini ništa neće mijenjati, jer sve ono što podrazumijeva plan za članstvo mi već ostvarujemo u reformi Oružanih snaga, a manje u političkom dijelu. Taj MAP bi se mogao uporediti sa kandidatskim statusom u EU, dakle stvarno članstvo je još jako daleko", naglasio je Radmanović.