BiH
0

Radmanović: "BiH može bez međunarodnog nadzora"

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojša Radmanović ocijenio je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, da BiH može bez međunarodnog nadzora.

On je izrazio uverenje da međunarodni nadzor BiH više nije potreban, i to već duže vrijeme.

"Mi smo kao društvo dovoljno zreli i nije nam više potrebna nikakva pomoć jednog visokog predstavnika. Međutim Daytonski sporazum predviđa tog visokog predstavnika, i to je čisto pravni, formalni problem. BiH je bolje razvijena nego mnoge druge zemlje zapadnog Balkana", ocijenio je Radmanović.

On je dodao da u BiH postoje problemi, i to i ozbiljni, koji, kako je naglasio, nisu tako dramatični kao što tvrde neki u Evropi.

"Lično mislim da ako se svi u BiH trudimo i bude postojala veća podrška od strane EU, onda možemo za deset godina postati članica Unije za koju mislim da ima strah od zapadnog Balkana, kao i da nema strateški plan za taj region. Naše unutrašnje državno urđenje će, međutim, na putu ka Evropi ostati tako kako jeste, i kako to predviđa Daytonski sporazum - s dva entiteta i tri konstitutivna naroda", podvukao je Radmanović.

On je dalje rekao da navodni referendum o otcjepljenju Republike Srpske (RS) nikada nije bio na dnevnom redu.

Radmanović je objasnio da kada se prema EU upotrebi riječ "referendum" onda svi misle da se radi o otcjepljenju, ali se ta demokratska opcija u svim razvijenim zemljama koristi za odlučivanje o različitim pitanjima.

"Ako bude postojao pritisak, na primjer ako se bude postavilo pitanje opstanka RS, onda će referendum ostati mogućnost", poručio je on.

On smatra da među narodima u BiH postoji određeno nepoverenje i da je važno za funkcionisanje BiH da se svi osećaju ravnopravnim.

Radmanović je mišljenja da bi svaka promjena aktuelnih entitetskih struktura prouzrokovala veće probleme.

"Danas sam za to da se strukture više ne mijenjaju, jer ne znamo koje bi bile posljedice", zaključio je član Predsedništva BiH.

Upitan šta misli o Austrijancu Valentinu Inzku kao visokom predstavniku međunarodne zajednice Radmanović je kazao da je njegov doprinos razvoju BiH to što smatra da ne treba toliko da primjenjuje moć, kao što su to činili njegovi prethodnici.