Reakcija Željka Komšića
0

'Radmanović bi trebao biti zadovoljan hapšenjem Batka'

Sarajevo-x.com
Željko Komšić
Željko Komšić
Jučer je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo zahtjev Ministarstvu pravde BiH za pokretanje postupka ekstradicije Bosni i Hercegovini Veselina Vlahovića zvanog Batko. Glas Srpske u današnjem broju piše kako je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić samovoljno i bez saglasnosti sa srpskim članom Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, poduzeo mjere otpočinjanja postupka ekstradicije Vlahovića. Iz kabineta Komšića poručuju da je član Predsjedništva BiH ovlašten da daje naloge ambasadorima i za to mu nije potrebna ničija saglasnost.

"Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Nebojše Radmanovića, istakli su da je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić samovoljno i bez saglasnosti sa srpskim članom dao nalog ambasadoru BiH u Španiji da preduzme sve mjere za otpočinjanje postupka ekstradicije", piše u današnjem broju Glasa Srpske.

Na ovaj tekst zatražili smo komentar iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Što se tiče objavljenih natpisa prema kojima je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić samovoljno i bez saglasnosti člana Predsjedništva iz RS, dao nalog ambasadorici BiH u Madridu da preduzme sve mjere za otpočinjanje postupka ekstradicije Veselina Vlahovića pravosudnim organima države BiH, predsjedavajući Komšić se nada da je takvo nestručno i brzopleto saopštenje dato iz kabineta člana Predsjedništva iz RS bez znanja i saglasnosti gospodina Radmanovića.

Član Predsjedništva BiH je ovlašten da daje naloge ambasadorima, a za šta mu ne treba ničija saglasnost. Pored ostalog, ambasadorica BiH u Madridu Željana Zovko je, također, dobila instrukcije i smjernice iz MVP BiH o hitnom postupanju u ovom slučaju.

Predsjedavajući Komšić je siguran da bi gospodin Radmanović učinio isto, te se nada da članu Predsjedništva BiH iz RS također čini zadovoljstvo hapšenje i skora ekstradicija vlastima BiH jednog od najgorih masovnih ubica i ratnih zločinaca", navedeno je u izjavi za Sarajevo-x.com iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Vlahović je prije nekoliko dana uhapšen u Španiji u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

Tužilaštvo BiH Vlahovića, poznatog i kao Monstrum sa Grbavice, tereti za teška kaznena djela raznih zločina u sarajevskom naselju Grbavica, odvođenje, ubojstva, zlostavljanja, silovanja nesrpskog stanovništva. Batka po najgorem pamte stanovnici sarajevskog naselja Grbavica koje je, prema brojnim svjedočenjima preživjelih i na osnovu optužbe, tokom 1992. i 1993. godine ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protuzakonito zatvarao i pljačkao ljude.

BiH je danas uputila zahtjev Španiji za ekstradiciju Veselina Vlahovića Batka.