BiH
0

Radivojević: Nisam zadovoljan rezultatima akcije suzbijanja rada nacrno

FENA
Akcija suzbijanja rada nacrno u Federaciji BiH nastavit će se do kraja godine, a u ciklusu koji će trajati od 5. novembra do 5. decembra inspekcijski organi će posjetiti privredne subjekte koje do sada nisu bili obuhvaćeni akcijom te izvršiti provjeru onih subjekata koji su tokom akcije izvršili odjavu radnika s Federalnog zavoda PIO.

To je zaključeno danas u Sarajevu na sedmoj sjednici Štaba za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju rada nacrno u FBiH .

Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, koji je i na čelu tog štaba, izjavio je novinarima nakon sastanka da nije zadovoljan dosadašnjim tokom akcije i da je od jula, kada je počela akcija, do sada pregledano tek 10 posto privrednih društava ili nešto više od 12 hiljada.

Od 49.488 novozaposlenih s evidencija službi za zapošljavanje, kako je rekao, brisano je njih 22.311, a s evidencije Federalnog zavoda PIO odjavljeno 6.935 osoba.

  • Njihovo zaposlenje trajalo je u prosjeku do 46 dana, a ima osoba koje su bile prijavljene čak samo jedan dan . Nisam zadovoljan, idemo dalje. Imamo osiguranih oko 320 hiljada KM za nastavak akcije, rekao je Radivojević i naglasio kako će inspekcijski organi u narednom periodu više pažnje posvetiti prijavi i odjavi radnika Zavodu PIO.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, naglasivši da su podaci koje ima Uprava i Vlada neujednačeni, ukazao je još jednom na potrebu uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema za kontrolu rada nacrno u FBiH.

On je također kazao da je Uprava za narednu budžetsku godinu planirala i određene iznose za kontrolu rada nacrno, ali i još neke inspekcijske poslove.