BiH
0

Radivojević: Ne odgađati ni dan donošenje društveno korisnih odluka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Desnica Radivojević, obraćajući se u Vladino ime delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu posvećenoj sigurnosnoj situaciji u FBiH u kontekstu protesta građana, izrazio je opredjeljenje i inisistiranje Vlade na omogućavanju nesmetanih mirnih protesta, ali i nesmetanog funkcioniranja svih institucija i javnih službi, uključujući i neometan saobraćaj.

"Iz nedavnih dešavanja moramo nešto naučiti. Poruke su jasne, a čini se da bi trebalo biti jasno i šta nam je činiti. Institucije moraju funkcionisati efikasno, u punom kapacitetu. Smatram da ne bismo smjeli ni dan izgubiti na odgađanju društveno važnih odluka, zakona i provođenja započetih reformi", rekao je Radivojević.

Vlada FBiH donijela je odluku o stalnom zasjedanju te je u proteklih nekoliko sedmica dodatno intenzivirala aktivnosti, naveo je također.

Pozvao je i Parlament FBiH da pojača aktivnosti i dodao da već dugo na usvajanje čeka niz značajnih sistemskih zakona koji su u proceduri, kao i paket zakona koji treba da osiguraju povoljnije poslovno okruženje.

"Molim vas da ih razmatrate i usvojite bez daljnjeg odgađanja", kazao je Radivojević parlamentarcima.

Vlada je započela pregovore sa sindikatima javne uprave o smanjenju plaća, također je naveo.

"Uradit ćemo dodatno reviziju beneficija izabranih zvaničnika a uštede usmjeriti na politike zapošljavanja i socijalne politike", kazao je dopremijer ističući da će Vlada tražiti i od javnih preduzeća da predlože mjere štednje u najkraćem mogućem roku.

Vraćanje u parlamentarnu proceduru seta antikoruptivnih zakona, opredjeljenje je Federalne vlade po Radivojevićevim riječima.

Pozvao je na okupljanje zakonodavne i izvršne vlasti oko reformi i projekata te usmjeravanje političkog djelovanja na formiranje 'koalicija za više posla, više socijalne pravde i manje rada nacrno'.

"Mislim da sada imamo šansu da u narednih nekoliko mjeseci sve političke nesuglasice ostavimo iza nas, da građanima ove zemlje pokažemo da smo čuli njihov glas, da osiguramo da FBiH napravi željene iskorake", poruka je dopremijera Federacije BiH.