Nikola Špirić
0

'Raditi više' da ne bude loših Inzkovih izvještaja

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da je izvještaj koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio u Savjetu bezbjednosti UN, u kome se navode kritike na račun Republike Srpske (RS), sada iza nas i dodao da se u BiH mora raditi da takvih izvještaja ne bude u budućnosti.

"Mnogo je bilo kritike u tom izvještaju na račun RS, na nacionalističku retoriku i na, maltene, zahtjeve za secesijom, koji ne postoje, ali to je izvještaj koji je iza nas i sami moramo raditi više da takvih izvještaja ne bude u vremenu koje je ispred nas", rekao je Špirić.

On je rekao da je Inzko govorio o BiH na osnovu izvještaja koji je ranije dostavio, a čiji se čiji jedan dio odnosi na njegov mandat, a drugi na dio mandata ranijeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

"Taj izvještaj odiše sa mnogo više pesimizma, nego što za tim ima potrebe", rekao je Špirić i dodao da nisu svi predstavnici Savjeta bezbjednosti sa istim razumijevanjem govorili o tom izvještaju.

Špirić je rekao da je glavna poruka u Savjetu bezbjednosti UN bila da BiH u narednom periodu mora ispuniti pet uslova i dva cilja kako bi došlo do tranzicije kancelarije visokog predstavnika u kancelariju evropskog predstavnika.

"Ja vjerujem da postoji raspoloženje evropske zajednice, a ubijeđen sam da takvo raspoloženje postoji i u BiH, da ćemo uspjeti u narednom periodu ispuniti ove zadatke i da je kraj ove godine vrijeme kada će doći do te tranzicije. To je nova faza evolucije u koju ulazi BiH", rekao je Špirić.

Govoreći na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, Špirić je istakao da je mnogo više napretka u BiH, nego što smo mi spremni da ga prezentujemo.

"Vrijeme koje je pred nama traži da BiH ima više vjere u sebe i da političke elite moraju više same da rade, a manje da očekuju od drugih", rekao je Špirić i dodao da nije upitan put BiH ka EU i NATO-u.

Kada je riječ o ustavnoj reformi, Špirić je naveo da BiH mora imati dobro postavljene ciljeve.

"Ustavna reforma mora biti proizvod konsenzuisa unutar BiH. Ima i onih koji misle da bi ona trebala biti produkt stalnih pritisaka i diktata, nebitno da li Vašingtona ili Brisela, sve jedno je. Moj stav je da bi to bilo gubljenje vremena", rekao je Špirić.

Govorio sam o svemu onome što smo radili u i izazovima koji stoje pred BiH.